Meisje en toonladder

De wereld van het onderwijs bestaat uit vele werkelijkheden. In de rubriek Uit de school geklapt wordt de blik gericht op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: zingen

`Háha, háha, háha.' Dat is Francisca (13) die naar `Idols' kijkt, naar de voorronde, waarin jongens en meisjes die aan de wedstrijd willen meedoen een liedje moeten zingen. De camera is niet alleen bij de jury, maar ook in de gangen en de kleedkamers. En daar staat een bruin meisje met wit haar mee te neuriën met de tonen die ze aanslaat op een speelgoedpiano.

Piano: c.

Meisje: c.

Piano: d.

Meisje: d.

Nou ja, wás het maar een c en een d. Het meisje komt niet eens in de buurt ervan. En Francisca moet steeds harder lachen. De camera vindt het ook erg grappig. Steeds weer komt het meisje in beeld, als een running gag door het hele programma. En ze zingt steeds valser. Voor de jury, waar ze eindelijk heen mag, schuddend van de zenuwen, kan ze alleen nog maar píepen.

Francisca veegt de tranen uit haar ogen.

Maar dan wordt haar moeder kwaad. Haar moeder heeft, toen zij nog een meisje was, vijf jaar op de muziekschool gezeten. En vijftien jaar op vioolles. Ze heeft daaraan overgehouden dat ze 1. toonladders kan zingen, en 2. het niet kan uitstaan dat haar dochter dat niet kan.

Francisca zit ook al jaren op muziekles (accordeon, piano). Haar broer Tobias (10) wilde na drie jaar Muziek en Beweging (geen toonladders) een klarinet. Maar toen hij na drie maanden niet verder was gekomen dan één schril tuutje, stuurde zijn leraar hem weg.

Van Tobias vindt zijn moeder het niet erg dat hij nog niet een `Oh dennenboom' kan zingen zonder haar koude rillingen te bezorgen. Tobias is een jóngen – hem vergeeft ze alles.

Maar haar dochter niet!

Vele malen heeft haar moeder al geprobeerd haar te verleiden om te leren intoneren. Haar dochter die Madonna wil worden, of Anouk, of basgitarist nadat ze de film `Freaky Friday' heeft gezien. (Hoofdrol speelt basgitaar.) `Goed idee, Francis, maar dan moet je zúiver... En zing nou gewóón eens...'

`Nee.'

Maar nu ziet haar moeder een kans. Francisca, op weg naar de badkamer om haar tanden te poetsen, doet het Idols-meisje na, mii, miiii, míííí, en roept dat zij dát alleen al veel beter kan. `Toch? Mama?'

`O ja?', zegt haar moeder. `Laat maar horen dan. Zing maar met mij mee.'

Haar moeder begint. `Do, re, mi.'

Francisca kijkt naar haar broer, die al in bad zit. Hij kijkt ernstig en probeert de eerste toon te treffen. `Slijmbal', zegt ze. Dan probeert ze het zelf. `Do, re, mi.'

Het is vreselijk.

Haar moeder: `Háha, háha, háha.'

    • Jannetje Koelewijn