Man van het jaar: David Beckham Met dank aan Victoria

Zijn haar, zijn auto's, zijn vrouw, zijn vaderrol, zijn werk: alles aan David Beckham blijft de aandacht trekken. Michiel van Nieuwstadt las zijn autobiografie (nu ook in het Nederlands) en begrijpt dat je er met het dragen van diamanten oorbellen alleen niet komt.

David Beckham is natuurlijk niet het enige `jochie' dat plotsklaps verliefd is geworden op een sexy filmster of een mooie meid in een videoclip. Uniek is misschien wel dat de voetbalster ook echt op zijn droomvrouw is afgestapt – en met haar is getrouwd. In de autobiografie `My Side', sinds deze maand verkrijgbaar in de Nederlandse vertaling `Mijn Verhaal', vertelt Beckham met een filmisch oog voor detail over zijn eerste `ontmoeting' met Victoria, een voormalige zangeres van de Spice Girls, met de bijnaam Posh Spice, in november 1996.

Met een kamergenoot hangt Beckham, dan 22, voor de televisie op een hotelkamer in Tiblisi, aan de vooravond van een kwalificatiewedstrijd van het Engelse nationale elftal. De Spice Girls dansen in de woestijn in hun nieuwste clip `Say You'll Be There', Posh Spice draagt een zwarte cat suit. ,,Natuurlijk had ik de Spice Girls eerder gezien, wie niet'', aldus Beckham. ,,Maar op die avond in die claustrofobische hotelkamer realiseerde ik me opeens dat Posh Spice fantastisch was, dat ik een manier moest vinden om bij haar te zijn.'' Ongeveer een maand later laat David Beckham zich door Spice Girls-manager David Fuller aan Victoria voorstellen. Een goede match: op de voetbalplaatjes van Manchester United vond Victoria David altijd al de mooiste.

Natuurlijk was Beckham niet echt een gewone jongen meer op het moment dat hij Victoria ontmoette. Maar als speler van het Engelse nationale elftal was hij toch nog ver verwijderd van zijn supersterstatus van vandaag de dag. Beckham schrijft het eerste telefoonnummer dat hij van Victoria krijgt op een half dozijn papiertjes, uit angst het te verliezen.

TEAM BECKHAM

Dat deze liefde op het eerste gezicht ook zal uitgroeien tot een van de meest geslaagde marketingdeals van het afgelopen decennium is dan nog niet te voorzien. Ook niet door Simon Fuller, de bedenker en manager van de Spice Girls, die zijn meidengroep uiteen zag vallen. maar nu, december 2003, mogelijkheden ziet voor de gezamenlijke promotie van David en Victoria onder de merknaam `Team Beckham'. Het lopende marketingcontract van David met sportagentschap SFX is op aanraden van Fuller afgekocht.

Het merk Beckham heeft het niet altijd makkelijk gehad in het afgelopen jaar. T-shirts met de kreet `Bored with the Beckhams' werden de afgelopen zomer goed verkocht, in Groot-Brittannië vooral buiten Engeland. Victoria wordt in de Britse pers afgeschilderd als een bitch die behalve in zichzelf slechts in winkelen is geïnteresseerd. Ze wordt keihard afgerekend als ze zegt dat ze zich in Madrid al aardig kan redden (`Donde está Gucci?') of, ongetwijfeld naar waarheid, constateert dat haar man zonder haar nooit zo beroemd zou zijn als hij nu is.

Beckham op zijn beurt nam een risico door van het Engelse Manchester United te vertrekken naar het Spaanse Real Madrid. Vorige maand werd in zijn thuisland de aandacht verlegd naar een andere jonge sporter met good looks: Jonny Wilkinson, de man die Engeland naar het wereldkampioenschap rugby loodste.

Toch is er geen reden voor grote zorgen. Nu tegen het einde van het jaar weer onderscheidingen en prijzen worden uitgedeeld is duidelijk dat niemand anders dan Beckham aanspraak kan maken op de eretitel `Man van 2003'. Zo sleepte mooie David onlangs nog een bekroning in de wacht als meest sexy man van de planeet, met ruime voorsprong op George Clooney en Ben Affleck (de verkiezing werd georganiseerd door condoomfabrikant Durex). Kijkers van de Britse muziekzender VH1 kozen Beckham bovendien als belangrijkste icoon van de popcultuur ooit; vóór Elvis Presley, vóór The Beatles.

Eerder al ontving Beckham van koningin Elizabeth de onderscheiding `Officer of the British Empire', wegens zijn verdiensten voor de sport. Ook bij het sterrenteam van Real Madrid lijkt de ban gebroken. Spaanse kranten schreven de historische uitoverwinning van Real Madrid, deze maand voor het eerst in twintig jaar behaald bij aartsrivaal Barcelona, deels op het conto van Beckhams `Britse werklust'. Ook voor Victoria Beckham (29) is er weer hoop nu zij tussen Kerst en Oud en Nieuw een nieuwe videoclip lanceert.

Intussen is Beckhams positie als stijl icoon onaangetast. De Spaanse media bezien kritisch hoe Beckham wekelijks zijn kapper uit Londen laat overvliegen om drie millimeter van zijn (nu lange) haar af te laten knippen. Vertrouwt hij Madrileense kappers niet? Na Beckhams bezoek aan de koningin stelde de The International Tribune vast dat de voetballer de monarch met zijn juwelen (diamanten oorbellen en een 32-karaats diamanten ring) in de schaduw had gesteld.

Het beeld van Beckham dat naar voren komt uit de van Groot-Brittannië tot China succesvolle autobiografie kan aan zijn sterstatus alleen maar bijdragen. In een tijd dat sommige voetballers onder vuur liggen wegens hun houding als feestvierende en verwende miljonairs (in Nederland) en schandalen (in Groot-Brittannië) valt rolmodel Beckham extra op. De man die de namen van zijn zoons Brooklyn en Romeo op zijn rug heeft getatoeeerd omschrijft zichzelf als `huiselijk', een jongen die vroeger op zondagmorgen uitgebreid ontbijt maakte voor vader en moeder.

Beckham groeit op in Chingford, een buitenwijk in het noordoosten van Londen. Hij heeft een vader die ervoor zorgt dat zijn zoon ,,een bal heeft om tegenaan te trappen'' zodra hij kan lopen en met zijn zoon voetbalt in het park ,,totdat het te donker is om te zien''. Beckham gaat naar de voetbalschool van het Londense Tottenham Hotspurs, maar kiest uiteindelijk voor Manchester United, de club waar de beroemde manager Alex Ferguson hoedt over jonge spelers als een vader over zijn familie. In augustus 1995 maakt Beckham zijn eerste doelpunt in de Engelse Premiership.

MOOIE AUTO'S

`Mijn Verhaal' gaat over mooie auto's en mooie kleren en over een man die bloemen stuurt en dure cadeaus naar elk hotel waar zijn grote liefde verblijft. Maar ondanks alle bijbanen van Beckham gaat `Mijn Verhaal' toch in de eerste plaats over voetbal. Over een man die werd bewonderd om zijn fluwelen trap (een `Hollywood Pass' zegt een criticaster), maar die ook tot de grond werd afgebrand toen hij het Engelse team dupeerde door op het wereldkampioenschap in 1998 tegen Argentinië een rode kaart te incasseren.

Beckham vertelt ook hoe zijn relatie met coach Ferguson (`The Boss') langzaam vertroebelt, omdat de laatste zich meer en meer gaat ergeren aan zijn status. Anders dan sommige andere voetbalsterren raakt Beckham niet in conflict omdat hij dronken deuren intrapt of vrouwen lastigvalt. Een van de eerste conflicten met coach Ferguson ontstaat als Beckham besluit een training over te slaan omdat zijn zoontje Brooklyn ziek is. Wederzijdse ergernissen escaleren als Ferguson zijn sterspeler met een voetbalschoen aan het hoofd verwondt na een verloren bekerwedstrijd tegen de Londense aartsrivaal Arsenal.

In de biografie van Beckham, opgetekend door Tom Watt, voormalig acteur in de Engelse soapserie EastEnders, is een filmscript te zien. Wereldvoetbalbond FIFA hoopt nog steeds Beckham te strikken voor het tweede deel van een voetbaltrilogie die de komende jaren gemaakt moet worden. De FIFA wil de sport op de kaart zetten op de weinige witte voetbalplekken die in de wereld over zijn. Als witte plek zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten te beschouwen, een land waar soccer nog in de eerste plaats een vrouwensport is. Een bijzonder storende witte voetbalplek is Hollywood, dat nog nooit een blockbuster over voetbal heeft gekend. Als iemand de wereldvoetbalbond bij zijn ambities kan helpen is het David Beckham, de man die in grote delen van Azië kritiekloos wordt geadoreerd sinds zijn optreden op het wereldkampioenschap van 2002 in Zuid-Korea en Japan.

Maar meer nog dan een film ziet Beckham zelf in het boy-meets-girl-scenario van `Mijn Verhaal' een sprookje. Tijdens de voorbereidingen voor zijn huwelijk zegt hij: ,,het leven was in een sprookje veranderd sinds ik mijn prinses had ontmoet. En zo wilden we ons ook voelen.''

Film of sprookje, het is logisch dat een wit paard voor deze prins niet voldoet. In plaats daarvan vernemen we uit de biografie van Beckham dat hij zijn BMW M3 convertible een intensieve wasbeurt geeft voorafgaand aan zijn eerste afspraakje. ,,Ik kon niet weten of Victoria onder de indruk zou zijn, maar ik wilde in elk geval geen enkel risico nemen.''

David Beckham: Mijn Verhaal Uitgever Bruna Prijs 19,95 euro

    • Michiel van Nieuwstadt