Klapekster

De bosschages rondom het Lauwersmeer in Groningen zijn een geliefde pleisterplaats voor de klapekster, een klauwierachtige in de orde van de zangvogels. Zijn naam ontleent de klapekster (Lanius excubitor) aan het bidden ofwel wiekelen, net als de valk. Hij is zwart-wit en grijs getekend; de vleugels zijn kort en afgerond, de rusteloze staart is lang en waaiert uit. Met zijn klauwen en slanke, haakvormige snavel vangt hij kleine zoogdieren en andere vogels en spietst die aan prikkeldraad of aan doornen van struiken. Dit bij wijze van provisiekamer. Hij heeft een scherpe roep maar zijn zang is verrassend muzikaal. Met zijn snavel kan hij een `klappend' geluid maken. De zwarte tekening op zijn kop is als een donker masker. In Nederland is de klapekster sinds 1999 uitgestorven als broedvogel. Tijdens de jacht zoekt hij een hoge uitkijkpost op, een boomtop bijvoorbeeld. In vogelboeken van vroeger staat dat hij een voorkeur heeft voor telegraafpalen. Ook die zijn uit onze wereld verdwenen.

(freriks@nrc.nl)

    • Kester Freriks