Israël: bezette gebieden potdicht

Het Israëlische leger heeft na de zelfmoordaanslag donderdag in Tel Aviv, waarbij vier Israëliërs en de Palestijnse dader werden gedood, de bezette gebieden volledig afgesloten.

Leger en politie bereidden onder leiding van minister van Defensie, Mofaz, nieuwe vergeldingsacties voor. Woordvoerders van verschillende Palestijnse organisaties kondigden ook een reeks van wraakacties aan, zowel in Israël zelf als tegen de nederzettingen in de bezette gebieden.

De jongste aanslag op een bushalte tijdens de avondspits in de Jabotinskystraat is opgeëist door het kleine Volksfront voor de bevrijding van Palestina, die de relatieve kalmte in Israël zelf heeft verbroken. Een 21-jarige Palestijnse jongen uit de buurt van Nablus activeerde zijn riem met explosieven, nadat hij zich tussen een groepje van drie vrouwelijke korporaals van 18 tot 21 jaar had geposteerd. Hij werd niet opgemerkt, omdat op deze plaats Palestijnse werkers, al dan niet illegaal in het land, zich verzamelen voor de terugreis naar de Westoever of de Gaza-strook. Een ander 17-jarig meisje werd gedood, en 20 merendeels jongeren, raakten gewond. De Palestijn uit Beit Farik nam wraak voor de gerichte liquidatie elf dagen geleden van Fadi Hanani, een plaatselijke leider van het eens marxistische Volkskront, dat net als Hamas, Islamitische Jihad en Tanzim heeft gezworen Israëlische acties tegen lokale leiders te vergelden.

Eerder donderdag werden in Gaza-Stad vijf Palestijnen gedood tijdens een gerichte aanslag van de Israëlische luchtmacht op Makled Hamid, volgens het leger ,,een tikkende tijdbom'' van Islamitische Jihad. Hamid, die sinds begin 2000 een reeks van aanslagen zou hebben gepleegd en een ,,mega-aanval'' aan het voorbereiden zou zijn, werd ,,gericht geliquideerd'' en daarbij kwamen vier omstanders om het leven.

De Palestijnse Autoriteit, die gisteren de laatste aanslag zoals gebruikelijk afkeurde, kan en wil niet optreden tegen deze organisaties, zolang Israël niet bereid is de nederzettingen te ontmantelen, de aanslagen op Palestijnen en de bouw van de afscheidingsbarrière te staken. De Israëlische regering heeft woensdag aangekondigd de aanleg van de scheidingsmuur in het hoogst mogelijke tempo te zullen voortzetten.