Irak: vijf soldaten VS gedood

Bij verschillende aanslagen in Irak zijn tijdens de kerstdagen vijf Amerikaanse soldaten gedood.

Vier van hen kwamen om het leven in de buurt van de stad Baquba, 65 kilometer ten noorden van Bagdad. Bij een mortieraanval op het legerkamp van de Amerikanen in Baquba kwamen donderdag twee Aerikaanse soldaten om het leven. Gisteren werd een Amerikaan gedood door een landmijn langs de weg. Een andere Amerikaan kwam gisteren in Baquba om het leven toen hij probeerde een bom onschadelijk te maken. Ook later vandaag sneuvelde in Baquba een Amerikaan.

De ontploffing van een landmijn nabij het vliegveld van Bagdad kostte gisteren twee Iraakse burgers het leven. In het zuiden van Irak, bij Mahawil, liepen Poolse soldaten in een hinderlaag van het Iraakse verzet. Twee van hen werden ernstig gewond. In de noordelijke stad Mosul liepen gisteren drie Amerikaanse soldaten verwondingen op toen ze werden beschoten. De Amerikanen beantwoordden het vuur door een taxi te beschieten waarvan de chauffeur om het leven kwam.

Amerikaanse militairen voerden in Bagdad een razzia uit in een wijk waar aanhangers van Saddam Hussein werden vermoed. Er werden 66 mensen gearresteerd, onder wie een Iraakse generaal-majoor en – volgens de Amerikanen – twintig andere ,,belangrijke personen''.

Op kerstavond en op kerstdag werden in Bagdad aanslagen gepleegd op een aantal buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigingen en op het Sheraton-hotel, waar veel buitenlanders verblijven. Het hotel werd zowel woensdagavond als donderdagmorgen getroffen door antitankraketten en mortieren. Er vielen geen gewonden. Het Amerikaanse militaire hoofdkwartier werd door vijf raketten getroffen. De ambassade van Iran en het Duitse consulaat waren het doelwit van granaten. Bij de Turkse ambassade werd een bom gevonden, die onschadelijk kon worden gemaakt.