Hoed zelf uw schaapjes

Mijn vrouw en ik bezitten een vermogen van 850.000 euro (500.000 uit verkoop huis, 150.000 aandelen en 200.000 liquide) en een stamrecht-BV met een verplichting van 220.000 euro. We willen ons vermogen niet al te risicovol beleggen. Bijvoorbeeld 75 procent in obligaties en 25 procent in aandelen, met een brede spreiding over fondsen en aandelen. Is het met deze defensieve manier van beleggen rendabel om een vermogensbeheerder in te schakelen?

(A. den U.)

Gezien uw (financiële) situatie is het nuttig om eerst een financieel plan te laten maken. Liefst niet door een vermogensbeheerder, want die heeft er belang bij om een zo groot mogelijk belegbaar kapitaal te berekenen. Uit dat plan moet volgen of, hoe en waarin u moet beleggen. Ik denk dat u dat best zelf kunt. Zo moeilijk is dat niet als het plan uw kompas is en uw schaapjes willig zijn.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele