Het weerwolfje wil een kusje van Noura

Erg ingewikkeld is het verhaaltje niet, dat Theater Terra het publiek in Dolfje Weerwolfje voorschotelt. De musical voor kinderen vanaf zes jaar is gebaseerd op het griezelboek van Paul van Loon. Het gaat over een watje dat bij volle maan in een wolfje verandert. En bovenal gaat het – in de musical nogal nadrukkelijk – over anders dan anderen zijn en dat dat heus ok is.

Op de avond dat Dolfje zeven wordt manifesteert zijn weerwolvenschap zich voor het eerst. Hij wordt huilend wakker, huilend naar de maan. Ook als weerwolf is Dolfje verliefd op het meisje Noura, dus besluit hij enthousiast zich aan haar te vertonen in zijn nieuwe harige hoedanigheid. Maar de afschuwelijke mevrouw Krijtjes wil hem gevangen nemen en maakt tegelijk zijn vriendinnetje bang met leugenachtige verhaaltjes.

In het boek is het verhaal een stuk gecompliceerder en bovenal voorzien van een aantal interessante, onalledaagse problemen. Wat te doen als de arm van je pleegmoeder er als een verrukkelijk hapje uitziet, en hoe verklaar je het bloed van een dode kip om je mond. Het jongetje van Theater Terra is een weerwolfje met maar één vijandin (Krijtjes), één verlangen (een kusje van Noura) en één probleem (overbeharing). Toch hebben de regisseurs Pepijn Cladder en Dick van den Heuvel het geheel keurig verpakt in een aangenaam jasje. Zo is het het decor gebaseerd op de vorm van de volle maan. Een aantal lagen met doormidden gesneden cirkels schuiven ingenieus in en uit elkaar zodat er steeds nieuwe inkijkjes ontstaan in het woelige leven van Dolfje. Ook de kippen zijn erg goed. De vijf poppen worden steevast geïntroduceerd met een banjo-deuntje dat doet denken aan Once upon a time in the West. De dieren hebben flexibele nekjes, die niet alleen zeer geschikt zijn voor de wurgende handen van mevrouw Krijtjes, maar ook heerlijk swingen op hun zelf gezongen kippendeuntjes.

De humor is wat gemakzuchtig. Zo woont Dolfje in de Catharina-Amaliastraat en is Noura eventjes bang voor kippen omdat ze door een taalgrapje niet begrijpt dat ze bang moet zijn voor wolven. Bovendien zijn de bewegingen en emoties vaak ongelooflijk voorspelbaar. Bij schrik gaan de handen in de hoogte, bij angst kruipt de staart tussen de benen. De liedjes klinken aangenaam, maar vooral Dolfje heeft er soms wat moeite mee. Maar misschien is het juist toepasselijk dat hij soms blijft steken in onhandig gegrom.

Voorstelling: Dolfje Weerwolfje door Theater Terra. Vanaf 6 jaar. Gezien: 23/12 De Metropole, Almere. Aldaar t/m 28/12. Tournee t/m 30/5. Inl. 020-422 7899 of www.theaterterra.nl

    • Jowi Schmitz