Gezinsterreur

Ik ben directeur van de vestiging van Chiron in Amsterdam, een dochter van een Amerikaans farmaceutisch bedrijf. Chiron staat hoog op de lijst van organisaties als Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC) en Animal Liberation Front (ALF), vanwege connecties met Huntingdon Life Sciences in de Groot-Brittannië. Ondanks het feit dat het bedrijf in Amsterdam noch ik bekend waren met Huntingdon Life Sciences, laat staan enige relatie hebben met dit proefdierenlaboratorium, ben ik sinds september 2002 het slachtoffer van acties door ALF. Ook het moederbedrijf in de Verenigde Staten is het onderwerp van diverse acties geweest. Er zijn zelfs bommen ontploft. Een en ander is terug te vinden op de websites van SHAC: www.shac.net en www.shacusa.net. Het doel is simpel: door individuele medewerkers van Chiron te terroriseren hoopt men dat de relatie met HLS wordt verbroken. Een moderne vorm van afpersing.

Opvallend is dat de acties in Nederland steeds grimmiger worden. Wat nog relatief onschuldig begon met het ingooien van een ruit van mijn woning, werd snel gevolgd door het plaatsen van een vuurbom in april van dit jaar. Daarna zijn er nog arrestaties geweest van veertien actievoerders die op weg waren naar mijn huis. Het betrof een internationaal gezelschap: Duitsers, Italianen en Engelsen. Deze groep was vermoedelijk ook betrokken bij de actie tegen de nertsenfarm in Putten op dezelfde dag. In november is er weer actie gevoerd, op de gebruikelijke laffe en onuitstaanbare wijze. Mijn auto is 's nachts ingesmeerd met verfafbijtmiddel en er zijn leuzen op mijn huis gespoten. Persoonlijk geweld of bedreiging heeft nog niet plaatsgevonden, maar zoals in het artikel `Het is oorlog' terecht wordt suggereerd, daar kun je op wachten.

Tot nu toe was ik van mening dat het beter was om de zaak buiten de publiciteit te houden. Maar ik denk dat het publiceren van de acties van deze terroristen het belang van de samenleving beter dient. Het gaat ALF immers niet om de publiciteit – slechts weinigen zullen hun websites lezen – maar om de op individuen gerichte terreur die hun werkgevers moet dwingen om hun relatie met HLS op te zeggen.

Mijn gezin is in ieder geval blij met de duidelijk toegenomen aandacht in de pers. Deze ellende valt immers nauwelijks uit te leggen aan je vrienden en de buren.

    • René van der Kwaak Hilversum