EU ziet af van BSE-maatregelen

De Europese Unie ziet voorlopig af van maatregelen tegen de import van rundvlees uit de Verenigde Staten. Europees commissaris Byrne (volksgezondheid) zegt dat de Europese Unie al ,,de nodige beschermende maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat risicomateriaal wordt geïmporteerd''. Deze maatregelen zijn al van kracht sinds oktober 1999, nadat een risicoanalyse aangaf dat de kans op een BSE-uitbraak in Amerika VS bestond. Dat stelde Byrne woensdag in een verklaring. De autoriteiten van de Europese Unie zullen de situatie in de Verenigde Staten wel op de voet blijven volgen. Europa importeert nu al amper Amerikaans rundvlees. Dit gebeurt tot grote ergernis van de Verenigde Staten uit gezondheidsoverwegingen. Het vlees bevat volgens de Europese Unie te veel hormonenresten. Het ministerie van Landbouw volgt het standpunt van de Europese Unie. De invoer uit de Verenigde Staten bedraagt 0,3 procent van de totale import in de Europese Unie.