Doordacht shockeffect

Rammstein: Lichtspielhaus (Motor/Universal)

Rammstein begrijpt heel goed wat voor effect een Duitse band genereert als je een nummer laat beginnen met massaal laarzengestamp en het de titel `Links 2-3-4' meegeeft. Shockeren hoort bij de basisbeginselen van deze rauwdouwers uit het voormalige Oost-Berlijn. Ze doen het erg slim: de groep gaat speels om met de `foute' kanten van de Duitse identiteit, zonder zichzelf op een echt `foute' opstelling te laten betrappen. Daarom is de clip van `Stripped' opgetrokken uit fragmenten van `Olympia-Fest der Völker', de film van de nog veel omstredener Leni Riefenstahl over de Olympische Spelen, en niet uit haar beladener `Triumps des Willens', over de rijkspartijdag van de Nazi's in 1934.

Beelden shockeren gemakkelijker dan muziek, zodat deze dvd voor de liefhebbers als geroepen komt. Uit dit uitgebreide pakket live-beelden, clips en interviews blijkt hoe goed men de amusementswaarde van provocatie inziet. ,,We proberen steeds een gelikte boy band-video te maken'', zegt een van de bandleden, ,,maar om de een of andere reden zien we er steeds erg lelijk uit''. Toch moet er aan het zorgvuldig gecultiveerde, gewelddadige imago van de groep net zo veel denkwerk vooraf zijn gegaan als aan het in de markt zetten van de gemiddelde geprefabriceerde act. Plus de inzet van pyrotechnici en brandweer bij de concerten, want de vuurspuwende jas en laarzen van zanger Till Lindeman, en het uitputtende vuurwerkgebruik, zijn legendarisch.

Net als sommige clips. Vooral de manier waarop het Sneeuwwitje-sprookje wordt omgebogen naar een wereld vol drugs, sexuele perversie en tot dwergenformaat geslonken Rammstein-muzikanten in de clip van `Sonne', is de moeite waard. En wie nog twijfelde over Rammsteins gevoel voor humor moet nodig kijken naar de clip van `Links 2-3-4', waarin een leger mieren de hoofdrol speelt.

    • Jacob Haagsma