Charpentier: Musique sacrée

Vooruitkijkend zien we dat 2004 het jaar is waarin de 300ste sterfdag wordt herdacht van Marc-Antoine Charpentier, geboren in 1643. Wie is Charpentier en waarom moeten wij naar hem luisteren? Iedereen kent al muziek van Charpentier. Wie ooit keek naar het Eurovisie Songfestival, kent de Eurovisie-mars, de Prélude van het Te Deum van Charpentier. Met martiale en feestelijke pauken en trompetten begint Charpentier zijn ode aan God: `God prijzen wij, glorie zij de Heer'. Toen de Eurovisie een tune zocht, lag een lp met Charpentiers muziek in de studio, vandaar. Toeval was dat niet, God zelf had voor die lp gezorgd om Charpentier eeuwige glorie te verschaffen. Ook op de cd Musique sacrée van het beroemde Musica Antiqua Köln klinkt de gewijde muziek van Charpentier veelal fier en triomfalistisch. Met de Messe pour plusieurs instruments au lieu des orgues kan Charpentier God loven op plaatsen waar geen orgel is. Kerk of geen kerk, overal prijst Charpentier God. Geen wonder dat God een fan is van Charpentier.

Charpentier: Musique sacrée (Archiv 474 507-2)

    • Kasper Jansen