Britten bevestigen BSE-geval Amerika

Britse wetenschappers hebben bevestigd dat in de Verenigde Staten een koe aan de dodelijke hersenziekte BSE leed. De Amerikaanse overheid meldde het geval afgelopen dinsdag. Het is voor het eerst dat BSE is geconstateerd in de VS.

Het heeft ertoe geleid dat inmiddels wereldwijd 25 landen de import van Amerikaans rundvlees hebben gestaakt. Jaarlijks exporteren de VS voor 3,5 miljard dollar aan rundvlees.

Hoe de vier jaar oude Holsteinkoe de ziekte heeft opgelopen, is nog niet bekend. Het hoofd van de Amerikaanse veterinaire dienst, Ron DeHaven, liet gisteren weten dat het onderzoek zich zal concentreren op de geboorteplaats van de koe, en het voer dat het dier in het begin van haar leven heeft gekregen. De hersenziekte kan ontstaan na het eten van voer waarin met BSE besmet vlees of beendermeel is verwerkt. Volgens DeHaven zal het onderzoek ,,weken tot maanden'' duren.

De BSE-koe werd ontdekt na een controle op een slachterij in Yakima, in Washington. De kudde waarin de koe leefde voordat ze werd geslacht, is in quarantaine gesteld. Die kudde van 4.000 dieren bevond zich in Mabton, veertig kilometer ten noordwesten van de slachterij. Inmiddels is ook een van de nakomelingen van de BSE-koe opgespoord, een jonge stier. De kudde van 400 dieren waarin dit dier leefde, in het nabijgelegen Sunnyside, is ook in quarantaine gesteld. Of de stier aan BSE leed, is niet duidelijk. Het wordt als onwaarschijnlijk beschouwd dat de ziekte van moeder op kalf kan worden overgedragen. ,,Maar wetenschappers kunnen die mogelijkheid niet uitsluiten'', zei DeHaven.

De beurskoers van het Amerikaanse concern Tyson Foods, 's werelds grootste vleesverwerker, is de afgelopen dagen ingezakt. De koers van fastfoodketen McDonalds liet gisteren een licht herstel zien, na een val op woensdag.

In navolging van minister van Landbouw Veneman, heeft ook president Bush laten weten dat hij Amerikaans rundvlees blijft eten.