Bijna 200 doden bij ontploffing in China

In China zijn eerder deze week zeker 191 mensen omgekomen en vele honderden gewond geraakt bij een zware explosie in een gaswinningsgebied in de stadsprovincie Chongqing. Het nieuws over de ramp werd afgelopen donderdag voor het eerst naar buiten gebracht door de staatsmedia in China. Toen werd nog gesproken over slechts enkele slachtoffers. Gisteren werd meegedeeld dat 182 lichamen zijn aangetroffen vlakbij de plek van de explosie en dat nog eens negen mensen zijn overleden in ziekenhuizen.

De ontploffing is vermoedelijk veroorzaakt doordat er iets mis ging met boringen naar aardgas in het gebied. Volgens de Chinese media werd een mengsel van aardgas en het zeer giftige zwavelwaterstof tot een hoogte van dertig meter de lucht in gestuwd. De meeste slachtoffers kwamen om door inademing van het naar rotte eieren stinkende zwavelwaterstof, en velen werden in hun slaap door de ramp verrast.

Het gebied rondom de plaats van de explosie ligt in een straal van 25 kilometer bezaaid met dode dieren. De ziekenhuizen in de regio zijn met ruim 700 patiënten overbelast. De slachtoffers, onder wie veel kinderen, hebben last van brandwonden als gevolg van contact met chemische stoffen, en van ontstekingen aan de ogen en aan de luchtwegen. Zo'n tienduizend mensen vertonen symptomen die met inademing van het gifgas te maken hebben. Meer dan 40.000 mensen zijn geëvacueerd.

De explosie vond afgelopen dinsdagnacht al plaats in het afgelegen en moeilijk te bereiken district Kaili van de dichtbevolkte stadsprovincie Chongqing, maar het eerste nieuws over de ramp kwam pas donderdag in de openbaarheid. Het betrokken gasveld wordt geëxploiteerd door de Chinese staats-oliemaatschappij CNPC.

Over de oorzaak van de ontploffing waren gisteravond nog geen officiële mededelingen gedaan. China is in augustus van dit jaar begonnen met de aanleg van een pijpleiding die het aardgas van Chongqing naar de welvarende, maar aan energieschaarste lijdende Chinese oostkust moet leiden.

Ruim tachtig ploegen reddingswerkers zijn in het gebied actief, maar de hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat het gifgas eerst moet worden verbrand voordat zij hun werk kunnen doen. Op de Chinese televisie werden gisteren beelden vertoond van een vlammende berg, waar het vuur met opzet was aangestoken om het dodelijke gas te verbranden. China is van plan om het gaslek te dichten door er een grote hoeveelheid cement in te spuiten, maar die operatie is voorlopig uitgesteld, zo werd gisteren gezegd.

De explosie is een van de de grootste industriële rampen die het land recentelijk hebben getroffen. China's mijnindustrie is notoir onveilig: in de eerste acht maanden van dit jaar kwamen meer dan vierduizend mensen om bij ongelukken in kleinere particuliere kolenmijnen die door de staat zijn afgedankt.

    • Garrie van Pinxteren