Badkamer

Een bord met in de tuin `hier woont een apenbeul' is hard op de man gespeeld. Het is objectief gezien niet rechtvaardig dat enkelingen zo aangepakt worden. Immers: zonder afnemers zijn er ook geen leveranciers. De lieve moeder die haar kleintjes worst geeft is net zo schuldig als de slager.

Maar het stempel `terroristen' stapt wel erg lomp over de oprechte gewetensnood van dierenbevrijders heen. De consequentie van Darwins evolutieleer is dat dieren naaste familieleden van ons zijn. Ook DNA-onderzoek onderschrijft dit. Het kan niet uitblijven dat we met deze kennis fundamenteel anders over dieren gaan denken, de een wat eerder dan de ander.

De meerderheid schakelt dieren doden nog niet gelijk met moord, maar het zou haar sieren een dergelijke opvatting niet langer af te doen als kinderlijke sentimentaliteit. Zolang men het zich nog permitteert om miljoenen dieren door te draaien, of om badkamers binnen te vallen met het doel huisdieren dood te maken, zolang moet men niet vreemd opkijken als het antwoord ook wel eens de grenzen van fatsoen overschrijdt.

    • Jaap van Rooij