Alarmsituatie rond ambassade van VS

Een speciale eenheid van de politie heeft donderdagnacht in een grootscheepse operatie de Amerikaanse ambassade in Den Haag doorzocht, nadat zij een verontrustende melding had binnengekregen. Wat die melding inhield wil de politie niet zeggen, maar wel dat zij ,,uiterst serieus'' werd genomen.

Tijdens de feestdagen waren in de Verenigde Staten extra scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht, uit vrees voor terroristische aanslagen. Air France annuleerde zes vluchten van Parijs naar Los Angeles, volgens The Washington Post omdat Amerikaanse autoriteiten bezorgd waren dat een of meer mensen op de vluchtlijsten van plan waren een toestel te laten neerstorten op Las Vegas.

De politie van Den Haag wilde gisteravond niet zeggen bij wie de melding over de ambassade was binnengekomen of van wie ze afkomstig was. Vanaf tien uur donderdagavond werden de straten rond het ambassadegebouw aan de Lange Voorhout, in het centrum van Den Haag, afgezet. Het openbaar vervoer werd omgeleid. Boven de ambassade hing een helikopter die het gebouw bescheen. Agenten gingen het dak op.

Binnen werd niemand aangetroffen; er werden geen arrestaties verricht. Om half twee 's nachts was het onderzoek afgerond. Sinds 11 september 2001 is de ambassade extra beveiligd. De wegen naar het gebouw werden afgezet met roodwitte blokken en er staan stalen hekken. In maart van dit jaar werden bij het pand zware bloembakken geplaatst die moeten dienen als obstakels voor terroristen.

Air France: pagina 5