Air France schrapte vluchten op VS

De Verenigde Staten hebben een kerst met uitzonderlijke veiligheids- en alarmmaatregelen achter de rug. Nergens in het land is sprake geweest van aanslagen.

De veiligheidsmaatregelen leidden woensdag tot de annulering van zes vluchten van Air France van Parijs naar Los Angeles, en van de corresponderende retourvluchten. De Franse premier Raffarin vroeg, na overleg tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken met diens Amerikaanse ambtgenoot, de Franse luchtvaartmaatschappij de vluchten te schrappen omdat er een verhoogd risico van een aanslag zou zijn. De Amerikanen hadden informatie over een mogelijke infiltratie van terroristen en spraken van een ,,zeer precieze bedreiging''. Volgens The Washington Post vreesde men een complot om een toestel te laten neerstorten op Las Vegas.

Amerikaanse media maakten melding van de onderschepping van elektronische berichten, mogelijk afkomstig van Al-Qaeda. De Amerikanen zouden de Franse autoriteiten de namen hebben doorgegeven van verdachte reizigers op de passagierslijsten van Air France.

Op het vliegveld van Los Angeles werden veiligheidsmaatregelen genomen die strenger waren dan ooit sinds de aanslagen van 11 september 2001. Particuliere auto's mochten niet meer in de buurt van de terminals en de passagiers werden uiterst zorgvuldig gecontroleerd. Uiteindelijk werd niets verdachts gevonden.

Op het New Yorkse vliegveld La Guardia moesten duizenden reizigers zich woensdag onderwerpen aan zeer strenge controles, nadat een metaaldetector alarm had geslagen bij de bagage van een vrouw, die spoorloos verdween. Ook in dit geval leverden de extra controles niets verdachts op.

Al voor Kerstmis waren in de VS de veiligheidsmaatregelen verscherpt uit vrees voor aanslagen tijdens de feestdagen. Piloten van de Amerikaanse luchtmacht stonden klaar om onmiddellijk op te stijgen en in veel steden stond speciale apparatuur om een eventuele bacteriologische aanslag te detecteren en alarm te slaan.