Advocaat van de duivel

Ik ben slecht thuis in de geldwereld en kan moeilijk zonder advies van anderen. Mijn situatie is zo: alleenwonend in huurhuis (per maand 412 euro exclusief kosten), werkend (inkomen bruto 2.340 euro, waarvan 631 euro bruto uit een WAO-uitkering), ik bezit behalve wat spaargeld voor onvoorziene zaken geen vermogen. Ik ben niet tevreden met mijn huidige woning, wil graag verhuizen, maar een huurhuis naar mijn zin is na drie jaar zoeken nog niet gevonden.

Een vriendin gaf me het volgende in overweging: ze wil samen met mij een huis kopen, waarin ik zal wonen; zij heeft zelf een eigen huis en gezin. Zij betaalt bijvoorbeeld twee derde en ik een derde van de aanschaf, voor tien jaar. Na tien jaar wil zij het verkopen en moet ik opnieuw mijn situatie bezien. Haar belang is een spaarpotje opbouwen. Mijn belang, volgens haar: een start maken met een huis en zo verbetering in wonen en vermogen opbouwen, omdat het huis in waarde zal stijgen.

Ik meen te weten dat u in veel gevallen huren aanraadt. Ik kom hier niet alleen uit en heb een advocaat van de duivel nodig.

(K. A.)

Uw vriendin bedoelt het ongetwijfeld goed, maar het plan zit vol haken en ogen. Twee huisbazen op één kussen, daar slaapt de duivel zelf tussen en niet zijn advocaat. Hoe loopt dit af wanneer u ruzie krijgt? En na tien jaar hoeft u niet uit het huis, wanneer u dat niet wilt of kunt, want u geniet huurbescherming. Waarom zal de waarde van het gekochte huis stijgen, wanneer je alle kosten en belastingen in die tien jaar meerekent? Waarom woont een koophuis prettiger dan uw huurhuis? De tijd zal dit moeten leren, maar u zit wel vast aan een koophuis. Wat gebeurt er met het huis wanneer uw vriendin gaat scheiden? Of overlijdt? Mijn duivels idee? Laat uw vriendin het huis kopen en huurt u het van haar. Extra vermogen opbouwen hoeft niet per se via een eigen huis.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele