Aardschok Iran: duizenden doden

Bij een aardbeving in het zuidoosten van Iran zijn gisteren duizenden mensen om het leven gekomen. Een groot deel van de monumentale, eeuwenoude stad Bam ligt in puin.

In het oude centrum van de stad (180.000 inwoners) zou zeker de helft van de huizen zijn ingestort. De meeste huizen waren gebouwd uit leem of baksteen. Naar schatting zeker 30.000 mensen zijn gewond geraakt.

Veel mensen lagen nog onder het puin toen de nacht viel, waarbij de temperaturen onder het vriespunt kwamen. Mensen zochten met blote handen in het puin naar overlevenden. De stad, gelegen aan de oude Zijderoute, eeuwenlang de handelsverbinding tussen Europa en China, is een toeristische trekpleister.

De aardbeving, met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter, trof de provincie gisterochtend vroeg. De meeste inwoners lagen op dat moment nog te slapen. Na de eerste beving volgden nog verscheidene zware naschokken.

Volgens een volksvertegenwoordiger uit Kerman gaat de verwoesting ,,iedere verbeelding te boven''.

President Khatami sprak van een ,,nationale tragedie'' en kondigde drie dagen van nationale rouw af. De president riep alle Iraniërs op bloed te doneren, en voedsel, dekens en kleren in te zamelen. Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd. Het Internationale Rode Kruis en de Verenigde Naties hebben hulp gestuurd, evenals verscheidene landen. De Europese Unie heeft 800.000 euro noodhulp geschonken.

Nederland stelt vooralsnog geen geld beschikbaar voor hulp. ,,Mij heeft nog geen verzoek daartoe bereikt'', aldus minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) gisteravond. Nederland wacht bij dergelijke natuurrampen doorgaans de beoordeling van gespecialiseerde hulporganisaties van de VN af. Als die van oordeel zijn dat er te weinig fondsen zijn, doen ze een beroep op donorstaten als Nederland.

Het feit dat Iran om hulp bij het reddingswerk heeft gevraagd, is volgens een woordvoerder van de VN ,,een teken hoe ernstig de ramp is''. Iran wordt regelmatig door aardbevingen getroffen, en heeft in normale omstandigheden genoeg kennis en materiaal om zelf het reddingswerk te volbrengen. Meestal zijn de bevingen echter niet zo zwaar als deze. De zwaarste aardbeving had plaats in 1990, toen bij een aardschok 35.000 mensen omkwamen.

Verwoesting: pagina 5