Aanslag Pakistan: 14 doden, Musharraf blijft ongedeerd

Bij een moordaanslag op de Pakistaanse president Pervez Musharraf zijn afgelopen donderdag veertien mensen gedood en tientallen gewond geraakt. De president zelf bleef ongedeerd toen twee voertuigen met explosieven op het presidentiële konvooi inreden in Rawalpindi, de tweelingstad van de hoofdstad Islamabad waar het militaire hoofdkwartier van Musharraf is gevestigd. Op 14 december vond op dezelfde plek ook al een aanslag op hem plaats. Toen vielen er geen slachtoffers.

Volgens de Pakistaanse autoriteiten hebben vermoedelijk ,,buitenlandse'' extremisten het gemunt op het leven van president Musharraf omdat hij zich onmiddellijk na de aanvallen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten aansloot bij de internationale coalitie tegen terrorisme en de Pakistaanse steun aan de Talibaan in buurland Afghanistan introk. Volgens minister van Informatie Sheikh Rashid Ahmed zijn bij de aanslag ook de drie zelfmoordenaars om het leven gekomen. ,,Het lijkt er op dat het niet om Pakistanen gaat'', zei hij, zonder verdere bijzonderheden te geven. Bij de eerdere aanslag in Rawalpindi werd Al-Qaeda als mogelijke dader genoemd.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei gisteren dat de aanslag een herinnering is aan het feit dat ,,de oorlog tegen het terrorisme voortduurt''. Hij zei ook dat de VS de Pakistaanse leider zullen blijven steunen. ,,President Musharraf is een sterke partner in onze wereldwijde oorlog tegen terrorisme. We zullen met hem blijven samenwerken'', aldus de woordvoerder.

Juist eerder deze week maakte Musharraf bekend dat hij volgend jaar zal terugtreden als opperbevelhebber van de strijdkrachten, zoals vooral de islamitische partijen in Pakistan eisen. Als opperbevelhebber greep Musharraf in oktober 1999 de macht in Pakistan.