Westside Connection

Net als je denkt dat de gangsta rap voorgoed verworden is tot een circusnummer van halve garen die meer kogelwonden dan talent meebrengen, komt de Westside Connection de zaken even op orde stellen. Zeven jaar na hun meedogenloze debuut is de gelegenheidsgroep van Ice Cube, Mack Ten en WC terug, en als je de poeha in interviews mag geloven zijn ze er nu `om te blijven'. Op Terrorist Threats wijzen de veteranen van Gangsta Nation in ieder geval wederom op niets ontziende wijze op hun waarden en normen. In willekeurige volgorde: gangsta rappers zouden de echte terroristen van Amerika moeten zijn, rappers die over de liefde flemen moeten hun ballen inleveren, en tien littekens betekent nog niet dat je rappen kunt. Na een kleine twintig jaar gekanker van Cube en kornuiten zou dit gejeremieer zo langzamerhand wel eens koddig kunnen gaan klinken, om niet te zeggen gedateerd. Maar gek genoeg hebben deze heren, Ice Cube voorop, nog altijd last van oorspronkelijke woede en humor. Je hoort aan alles dat dit zo'n gelegenheidsgroep is die uit geestelijke verwantschap is ontstaan, en niet uit commerciële motieven. Mogen de beats op dit tweede album iets minder hard mokeren dan op de eerste, verbaal is deze plaat wederom een groots, bijna anachronistisch staaltje gal spuwen.

Westside Connection, Terrorist Threats; Capitol

    • Nanne Tepper