Walsh houdt vast aan hockeyselectie

Bondscoach Terry Walsh heeft vooralsnog geen wijzigingen aangebracht in de Nederlandse hockeyselectie, die volgende maand begint met de voorbereidingen op het olympisch kwalificatietoernooi, begin maart in Spanje. De Australiër houdt vast aan de spelersgroep van zijn onder druk van een aantal routiniers opgestapte voorganger Joost Bellaart.

Vier spelers doelman Josef Kramer (OZ), Egbert Ho (HCKZ), Kristiaan Timman (Amsterdam) en Roderick Weusthof (Kampong) zijn toegevoegd aan de ploeg, die ruim drie maanden geleden bij het Europees kampioenschap in Barcelona op de teleurstellende vierde plaats eindigde. Mogelijk dat de olympische kernselectie nog met één of twee namen wordt uitgebreid, aldus assistent-coach Michel van den Heuvel vanmorgen.

Olympisch titelverdediger Nederland begint de aanloop naar het kwalificatietoernooi, van 2 tot en met 12 maart in Madrid, met een trainingskamp van veertien dagen in Zuid-Afrika, gevolgd door een testserie in en tegen India. In Zuid-Afrika speelt de ploeg vier oefeninterlands: twee tegen het gastland en twee tegen het eveneens overwinterende België.

Vooral de duels tegen Zuid-Afrika zijn welkom. De nummer dertien van het laatste wereldkampioenschap, in de strijd om een olympisch ticket onlangs verrassend verslagen door Egypte bij de Afrikaanse Spelen, is Nederlands eerste tegenstander bij het plaatsingstoernooi in Madrid. ,,Het is prettiger dat we de kans krijgen om ze nader te bestuderen dan dat we in maart onvoorbereid tegenover ze staan'', meent Van den Heuvel.

Nederland vervolgt het toernooi op de velden van Club de Campo Villa met duels tegen de twee op papier sterkste tegenstanders in groep A: Groot-Brittannië en Spanje. Van den Heuvel, cynisch: ,,Het moge duidelijk zijn dat wij dit wedstrijdprogramma niet hebben bedacht.'' Mocht Griekenland de voorafgaande play-offs (best-of-three) winnen van Canada, dan zijn bij het twaalflandentoernooi in Madrid zes olympische tickets te verdelen.