Vuurwerk-logees

Het blaffen hoor je al van ver, als je over de Polderweg naar het dierenasiel loopt. Het lijkt wel of al die honden je toeroepen. ,,Neem me mee! Ik zal heel braaf zijn!''

In het asiel logeren Amsterdamse honden en katten die geen huis hebben. Ze zijn weggelopen of door hun baasjes de deur uitgezet. Er bestaan mensen die een hond of een kat kopen zonder daar goed over na te denken. Als dan blijkt dat zo'n beest uitgelaten moet worden, elke dag eten moet hebben en weleens een schoen kapot kauwt, dan hebben ze er geen zin meer in. Adriaan Welink, die al vier jaar in het asiel werkt, vertelt over een meneer die zijn hond kwam brengen. Hij zei: ,,Ik heb een nieuw bankstel en Fikkie heeft de verkeerde kleur. Nu wil ik hem niet meer.'' Adriaan vindt het altijd zo zielig. ,,Soms draait de baas zich gewoon om en loopt weg, alsof hij net een lege fles heeft ingeleverd.''

Weggelopen beesten worden meestal snel door de eigenaars opgehaald. Als niemand ze ophaalt dan worden ze verkocht. Je kunt elke dag op speciale uren in het asiel gaan kijken of er een leuke hond of kat voor je bij is. In de zomer- en de kerstvakantie is het erg druk in het pensiongedeelte, het baasje gaat op reis en poes kan niet mee. Soms brengen mensen hun beesten speciaal voor oud en nieuw langs, `vuurwerk-logees' noemen ze dat in het asiel. Die beesten zijn zo bang dat ze in de gordijnen vliegen als ze een rotje horen knallen. Of ze springen uit het raam en rennen hard weg. De politie brengt de losgebroken dieren naar het asiel. De volgende dag worden ze allemaal weer opgehaald.

Verzorger Adriaan vertelt dat er in deze tijd ook vaak dieren met vuurwerk bekogeld worden. In het asiel kunnen hun brandwonden meteen behandeld worden, ze hebben er drie dierenartsen en twee operatiekamers. Een vriend van Adriaan heeft met oud en nieuw een keer zijn hond losgelaten en die kreeg toen een rotje naar zijn kop. De hond rende achter de jongen aan die het rotje gegooid had en beet hem in zijn been. Net goed.

Mariska verzorgt de zwerfkatten. ,,Wat vind je van m'n sfeerverlichting?'' vraagt ze als we binnenkomen. Mariska heeft kerstballen opgehangen in het kattenverblijf. Aan de muur hangen brieven en kaarten van katten die hier gelogeerd hebben. De katten schrijven dat ze het fijn hadden in het asiel, maar dat ze het in hun nieuwe huis nog veel fijner hebben. ,,Ken je me nog?'', heeft een rode poes bij haar foto geschreven. ,,Ik ben Tilly en doof met één tand. Ik ging twee jaar geleden bij je weg. Ben zeer tevreden en 1,5 kilo zwaarder geworden!'' De katten hoeven niet bang te zijn voor de knallen met oud en nieuw, zegt Mariska. Het asiel ligt een beetje afgelegen, dus ze hebben niet zoveel last. Maar de verzorgers laten wel overal extra licht branden en ze gedragen zich zo kalm mogelijk.

Net doen of er niets aan de hand is, dat is het beste als je een beest hebt dat schrikt van vuurwerk. Adriaan hoopt op slecht weer op oudejaarsavond. Het liefst regen, want dan wordt er niet zoveel afgestoken. ,,Lekker rustig voor de dieren'', zegt hij.

    • Martijn Meijer