VOORKEUR THEATER

Tantalus

Met de tien uur durende toneelcyclus Tantalus maakt De Appel een van de langste voorstellingen uit de Nederlandse theatergeschiedenis. In Tantalus, dat zondagochtend in het Scheveningse Appeltheater in première gaat, worden alle Griekse mythes rond de Trojaanse Oorlog aan elkaar gebreid. De Britse bewerker John Barton, van de Royal Shakespeare Company, heeft tien jaar aan zijn marathon gewerkt. Tantalus beschrijft de keten van oorlog, wraak en wederwraak: ,,Met wraak begint een cyclus/zonder zin en zonder einde/tot op den duur niemand meer weet/waarom of hoe het ooit begon.'' Regisseur Aus Greidanus maakt er een verhalende voorstelling van: een groep Grieken zit bijeen en vertelt elkaar de verhalen. Decorontwerper Guus van Geffen maakte een circuspiste die gaandeweg gevuld raakt met bloed.

De Trojaanse prins Paris schaakt de mooiste Griekse vrouw Helena. Haar man Menelaos laat het er niet bij zitten en begint een oorlog tegen Troje, gesteund door andere Griekse vorsten. Dan begint een verhaal barstensvol zijwegen, en een nasleep tot aan de stichting van Rome, waarin de Griekse strijders Agamemnon, Odysseus en Achilles aan de ene kant de hoofdrol spelen en aan de andere kant de Trojaanse koningin Hekabe, haar gemaal koning Priamos, prins Hector en zieneres Kassandra.

T/m 30 mei Appeltheater, Duinstraat, Scheveningen. Aanvang: 11u. Inl 070-3502200 of www.deappel.nl

De Twaalfde Nacht

Shakespeare heeft vast in zichzelf zitten grinniken toen hij de liefdeskomedie De Twaalfde Nacht in 1601 schreef. De verliefdheid grijpt in zijn verhaal als een besmettelijke ziekte om zich heen. Bodes snellen af en aan met serenades, er wordt gezucht, gesmacht en gekonkeld. Een perfecte familievoorstelling voor het Ro Theater, vindt regisseur Jo Roets want het stuk is ,,lichtvoetig zonder oppervlakkig te zijn'' Met 18de-eeuwse liederen en 21ste-eeuwse stampmuziek.

T/m 4 jan Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 22 maart. Inl 010-4047070 of www.rotheater.nl

The Sleeping Beauty

Voor de zevende keer herneemt het Nationale Ballet The Sleeping Beauty, in de versie van Peter Wright. Het sprookje van Doornroosje wordt gebracht in een magnifieke voorstelling, die met zijn grandeur en het met gouden glitters overgoten slot nog steeds behoort tot het allermooiste dat ooit op de Nederlandse podia was te zien. De muziek van Tsjaikovski wordt uitgevoerd door Holland Symfonia. Op Eerste Kerstdag is The Sleeping Beauty ook op tv te zien (14u Ned. 3).

T/m 1 jan Amsterdam, Muziektheater. Inl 020-6255455 of www.hetnationaleballet.nl

Samenzwering van idioten

Theu Boermans en zijn Theatercompagnie bewerken de Amerikaanse satirische roman Een samenzwering van idioten van John Kennedy Toole voor theater. In een baarmoederachtige grot broedt moederskindje Ignatius een revolutie uit tegen de `Goden van Chaos, Waanzin en Slechte Smaak'. In deze maffe zedenschets wordt zijn cyclische Middeleeuwse wereldbeeld tegenover het vooruitgangsgeloof der Verlichting geplaatst.

T/m 10 jan. Compagnietheater, Kloveniersburgwal, Amsterdam.

Inl 020- 5205320 of

www.theatercompagnie.nl