VOORKEUR MUZIEK

Orkest van het Oosten

De jonge Nederlandse mezzosopraan Margriet van Reisen maakte al eerder veel indruk met haar warme geluid. Bij het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden zingt ze nu in een feestelijk nieuwkjaarsconcert de Folksongs van Luciano Berio, in een programma met verder de Dansen uit Galánta van Kodaly.

Na de pauze is er ruimte voor luchtiger repertoire, en speelt het orkest o.a. walsen en marsen van Johann Strauss en The Typewriter van Anderson.

Concerten op 1/1 Stadhuishal, Hengelo (20u5); 2/1 Muziekcentrum Enschede; 5/1 Theaterhotel, Almelo; 6/1 Schouwburg, Deventer; 7/1 CC de Meenthe, Steenwijk; 8/1 Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle. Inl 053-4878700 of www.orkestvanhetoosten.nl

Apollo Ensemble

Zelden klinkt het Weihnachtsoratorium tijdens de kerstdagen. Het Apollo Ensemble en Francine van der Heijden (sopraan), Helena Rasker (alt), Marcel Beekman (tenor) en Jelle Draijer (bas) voeren de zes cantates achtereenvolgens uit tijdens de oorspronkelijke dagen. Concerten worden uitgevoerd op: 25/12 De Meeuwenhoeve, Lelystad (16u). Res. 0320-288246; 26/12 om 16u in de stal van Stichting Eigen Wijze, Schoterpad 1, Bant (0527-231706); 27/12 Ludgeruskerk a/h Ludgeruspelin 2, Dronten; 1/1 om 16u De Drieklank, Staalstraat 9, Almere-buiten; 4/1 (16u) Kerkcentrum Goedereede, Kerkgracht, Almere-Haven; 6/1 om 20u in het Stadhuisplein, Lelystad.

Inl www.apollo-ensemble.nl

Willem Breuker

In de Kloveniersdoelen en in de Concertzaal in Middelburg organiseert de Stichting Nieuwe Muziek Zeeland een doorlopende nieuwjaarsconcerten driedaagse. Op 1 januari bijten Mufine Tsuji (viool), de Combustion Band en het Willem Breukerkollektief in de Kloveniersdoelen om 19u het spits af in een programma met werken van Martland, Korsrud, Crijns, Numan e.a. Op 2/1 optredens van het Xenakis Ensemble, op 3/1 speelt pianist Ralph van Raat werken van Louis Andriessen (Nocturne opus 2), Claude Debussy (La terrasse des audiences de clair de lune) en anderen. Laatstgenoemde twee optredens zijn in de Concertzaal Middelburg.

Inl www.nieuwe-muziek.nl.

Res 0118-623650

Japanse improvisaties

DJ's genoeg die te porren zijn voor een paar uur platen draaien op oudejaarsavond. Maar echte muzikanten blijven liever thuis. Behalve de orkesten van Hans Dulfer en Willem Breuker, en het Xenakis Ensemble. Die brengen een avond Improvised Music from Japan. Met in de hoofdrollen de `geprepareerde dobro' van Tetuzi Akiyama en de Renaissance luit van Jozef van Wissem.

1 jan 24u Werkteater, Oostenburgergracht 75, Adam. Inl. 020-3308832

Franky Douglas

Schrale troost voor de thuisblijvers: de eerste week van het jaar staat gelukkig bol van de concerten met muziek uit warme landen. Caribische party in AMP, Reggaedance in Gebouw `t Voorbeeld. Maar het allerwarmste en mooiste is ongetwijfeld het tienmansorkest van gitarist Franky Douglas. Met onder meer Michael Moore, Wolter Wierbos, Ernst Reijseger en Lesley Joseph.

2 jan. 21u. Bimhuis, Oude Schans 73-77, Adam. Inl 020-6231361.

Excelsior

Het orgelgedreven garagerockduo zZz zal optreden tijdens de feestavond van het Nederlandse platenlabel Excelsior, dat eerder dit jaar de fantastische debuutsingle Ecstacy/Godspeed van zZz uitbracht. De andere Excelsior-toppers die acte de présence geven zijn Caesar en Scram C Baby, allebei verantwoordelijk voor cd's die tot de hoogtepunten van het Nederpopjaar behoren. Op 3de kerstdag is er Scram C Baby.

27 dec Melkweg, Amsterdam.