VOORKEUR FILM

The Return of the King

De fans van The Lord of the Rings kunnen gerust zijn. Het derde en laatste deel, 3 uur en 21 minuten lang, is een waardig slot van een magistrale trilogie. Regisseur Peter Jackson wandelde bij deel I een goeddeels onontgonnen gebied van de digitale cinematografie binnen en ruim negen uur film later kunnen we vaststellen dat hij er niet alleen heelhuids uit is gekomen, maar dat hij het gebied ook toegankelijk heeft gemaakt voor volgende filmmakers. De drie delen Lord of the Rings zijn een mijlpaal in de filmgeschiedenis geworden. Jackson laat beelden zien zoals die nog nooit te zien zijn geweest, en niet omdat hij ermee wil opscheppen, maar omdat hij de wereld wil herscheppen die hij bij lezing van Tolkiens trilogie voor zich zag. Hij doet dat maniakaal precies en met een meesterlijke beheersing van de techniek. Er is niet bij te houden waar live action overgaat in digitale manipulatie. Net als in deel II bestaat het grootste deel van deel III uit imposante oorlogsscènes. Voor de dialogen hoef je niet naar The Return of the King. Het is kijken kijken kijken, met je mond open en je hart in je keel.

Regie: Peter Jackson. Met: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Andy Serkis, Ian McKellen, Orlando Bloom, Sean Astin, John Rhys-Davies, Liv Tyler. In 190 bioscopen.

Finding Nemo

Na insecten (A Bug's Life), speelgoed (Toy Story) en monsters (Monsters, Inc.) zijn nu vissen, kwallen en haaien aan de beurt om met behulp van computeranimatie tot leven te komen. Met Finding Nemo levert Pixar Studio's opnieuw een topstuk op animatie-gebied af. Twee anemoon- of clownvissen, vader Marlo en zoon Nemo, worden van elkaar gescheiden. Nemo komt in een aquarium en vader Marlo zoekt samen met doktersvis Dolly de oceaan af naar zijn zoon.

Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich. Ned versie in 113 theaters en ondertitelde versie in 74 theaters.

Polleke

Bijna iedereen is elf geweest of moet het nog worden en dus is Polleke een film voor bijna iedereen. Ineke Houtman is erin geslaagd een film te maken die zowel vertederend als spannend is. Polleke is een verfilming van de boeken van Guus Kuijer over een eigengereid meisje van elf en een variant op Romeo en Julia. Polleke is verliefd op Mimoun, maar die mag van zijn familie niet met haar omgaan, omdat hij later met een Marokkaans meisje moet trouwen.

Regie: Ineke Houtman. Met: Liv Stig, Mamoun Elyounoussi, Halina Reijn. In 10 theaters.

Love Actually

Richard Curtis schreef scenario's voor films die jubelen, zoals Four Weddings and a Funeral en Notting Hill. Love Actually is de eerste film die hij ook regisseerde en die koperblazers inzet om de hele wereld te laten weten dat `Love is all around'. De beste Britse acteurs verzamelden zich om mee te doen aan dit mozaïek, met talloze verhaallijnen en personages en waarin de liefde soms toch nog onverwachte vormen aanneemt.

Regie: Richard Curtis. Met: Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Laura Linney, Alan Rickman, Billy Bob Thornton. In 46 bioscopen.

It's a Wonderful Life

It's a Wonderful Life is de beste film van Frank Capra, en die heeft vrijwel uitsluitend gave films afgeleverd. Het is een omgekeerd Scrooge-verhaal dat tot tranen toe roert. James Stewart in de rol van goeierd, hem op het gezicht geschreven. Hij heeft al zijn avontuurzin opgeofferd aan de behoefte goed te doen in zijn geboortedorpje. Hij denkt dat hij heeft gefaald en wil er op Kerstavond een eind aan maken. Maar een engel toont hem hoeveel hij eigenlijk betekent in het dagelijks bestaan.

Regie Frank Capra. Filmmuseum Amsterdam, 26 t/m 30 dec. 19u45.

High Society

De laatste film van Grace Kelly voor zij prinses van Monaco werd, is een elegante society-musical. Een ingewikkelde vierhoeksverhouding tussen Bing Crosby, Frank Sinatra, John Lund en Grace Kelly is een verrukkelijk excuus om schitterende liedjes van Cole Porter te zingen (What a swell party this is, True Love), soms ook nog begeleid door de trompet van Louis Armstrong, die zelf een belangrijke rol speelt.

Regie: Charles Walters (1956).

Met Bing Crosby, Frank Sinatra, John Lund en Grace Kelly.

In het Filmhuis Den Haag, 28 dec 17u, 29 en 30 dec 19u30.

Être et avoir

De Franse documentaire Être et avoir draait al bijna een heel jaar in Nederland en nog altijd komen nieuwe bezoekers kijken naar de zorgvuldig geregistreerde lessen in zomaar een dorpsschooltje in de Auvergne. Hartenbreker Jojo van vier, die er nooit helemaal met zijn hoofd bij lijkt, het grote meisje dat liefst voorgoed op school zou blijven, de dikke jongen die zich met zijn hele familie het hoofd breekt over sommen en natuurlijk meester Lopez die hun allemaal de weg wil wijzen. Het zijn allemaal universele helden gebleken.

Regie: Nicolas Philibert.

Oasis

In het haastige, armzalige hedendaagse Zuid-Korea drijft regisseur Lee Chang-dong twee verschoppelingen met geweld in elkaars armen. Jong-du en Gong-ju onttrekken zich aan de logica van de moderne maatschappij. Niet als daad van verzet, maar omdat ze er niet in passen. De amorele Jong-du en de spastische dochter van de man die hij zou hebben doodgereden ontwikkelen een liefdesrelatie. En als ze zich eenmaal aan elkaar hebben overgegeven, maakt de film een briljante tournure. Dan Chan-dong deze uiterlijke wereld los en gaat hij de gevoelswereld van zijn twee hoofdrolspelers binnen.

Regie: Lee Chang-dong. Met: Sol Kyung-gu, Moon Soo-ri, Ahn Nae-sang. Amsterdam: Rialto. Eindhoven: Plaza Futura.

Grimm

Vier films maakte Alex van Warmerdam: Abel, De Noorderlingen, Kleine Teun en De jurk. En nu maakt hij weer een debuut. Grimm, een grimmig sprookje, lijkt wel een eerste film omdat de film fris is, en raar, en mank, en hoewel herkenbaar, toch zo heel anders dan we van Van Warmerdam gewend zijn. Hij liet Nederland achter zich en zag dat het in het Verenigd Europa ook om seks, vlees en enge mannen draait, maar griezeliger en gruwelijker dan bij ons in Nederland. Het is een echte roadmovie waarin een verwantschap wordt gelegd tussen Van Warmerdams Hollandse hyperabsurde realisme en het Spaanse magisch-realisme.

Regie: Alex van Warmerdam. Met: Jacob Derwig en Halina Reijn. In meer dan 17 bioscopen.

Good bye, Lenin

Good bye, Lenin! is een film over mensen en over dingen. Mensen spelen de hoofdrollen, maar dingen stelen de show. Vooral een potje augurken van het merk Spreewald. Het verhaal gaat over een Oost-Duitse modelburger die vlak voor het vallen van de Muur in coma raakt en acht maanden later in het nieuwe Duitsland ontwaakt. In Doornroosje is na honderd jaar nog niets veranderd, in het Berlijn van 1990 alles. Omdat elke vorm van opwinding zijn moeder fataal kan worden, besluit zoon Alex de geschiedenis te ontkennen. Hij brengt de slaapkamer aan de Alexanderplatz terug in de oude staat en laat zijn moeder in de waan dat alles nog bij het oude is.

Regie: Wolfgang Becker. In meer dan 21 theaters.