VOORKEUR BEELDENDE KUNST

Egytische Kunst

Een goud beschilderd dodenmasker met grote, donkere ogen staart de bezoeker aan bij het betreden van de tentoonstelling De kleine meesterwerken van Egypte. Het houten masker is een fragment van de mummiekist van Amenhotep, opperarchitect onder farao Thoetmisis III, die stierf omstreeks 1425 v.Chr. De fraai bewerkte kop is een van mooiste stukken van de expositie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar 214 archeologische voorwerpen te zien zijn uit het Myers Museum in het Engelse Eton College. De meeste voorwerpen zijn klein, zo klein dat er soms een vergrootglas aan te pas moet komen om het vakmanschap van de kunstenaars te bewonderen. Ze zijn gemaakt over een periode van bijna 4.000 jaar, de oudste dateren van circa 3500 v.Chr. Tot de jongste horen levensecht geschilderde mummieportretten van Romeinen uit de tijd van de Romeinse overheersing. De collectie is chronologisch in één ruimte ondergebracht, die is vormgegeven door Wim Crouwel. In sfeervol verlichte vitrinezuilen zijn de beeldjes van goden en dieren, sieraden, amuletten, scarabeeën en ceremoniële voorwerpen te bewonderen. Spiegelzuilen geven een extra ruimtelijk gevoel. De collectie is opgebouwd door majoor William Joseph Myers (1858-1899), oud-leerling van de vermaarde Britse jongensschool Eton College. Als legerofficier kwam hij, kort na de bezetting door de Engelsen, in 1882 in Egypte aan. Myers liet zijn verzameling na aan Eton College in de hoop dat leerlingen erdoor geïnspireerd zouden raken.

De kleine meesterwerken van Egypte t/m 29 febr Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Di-vr 10-17u, za-zo 12-17u. 25 dec, 1 jan dicht

Fischli & Weiss

Gestapelde pallets, emmers met verf, plastic kinderlaarsjes, een gettoblaster, vieze koffiebekers, willekeurig neergezette sokkels. Hier wordt aan een volgende expositie gewerkt. Denk je, maar die sigarettenpeuken in hun asbak zijn wel erg stijf van vorm. Alles, tot en met het afval, is nauwkeurig nagemaakt door de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli (1952) en David Weiss (1946), nu in museum Boijmans Van Beuningen.

Fischli & Weiss tot 8 febr Mus Boijmans v. Beuningen, Museumpark, Rdam. Diza 10-17u, zo 11-17u.

Jacob Maris

In het Teylers Museum is een overzichtsexpositie met zo'n zestig schilderijen en aquarellen van Jacob Maris (1837-1899): prachtig los geschilderde landschappen en stadsgezichten vol meesterlijk getroffen licht- en kleureffecten. Tijdens een verblijf in Parijs in 1865-1871 doet zich in Maris' werk de invloed gelden van de landschapschilders uit de School van Barbizon. Maar ook de Hollandse Gouden Eeuw blijft hij trouw.

Jacob Maris (1837-1899) t/m 8 febr in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17u, zo 12-17u.

Martin Kippenberger

Martin Kippenberger (1953-1997) was een alleskunner, anarchist en provocateur. In één onophoudelijke stroom produceerde hij schilderijen, sculpturen, installaties, teksten, tekeningen en architectuurmodellen. In het Van Abbemuseum is op een overzichtsexpositie te zien hoe virtuoos hij was, hoe gretig hij de kunst naar zijn hand probeerde te zetten en hoe gepassioneerd hij op zoek was naar de waarheid.

Martin Kippenberger tot 1 febr Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di-zo 11-17u.

Della Robbia

Het succes van de beeldhouwers uit de Florentijnse familie Della Robbia gaat terug tot de eerste helft van de 15de eeuw, toen Luca della Robbia (1399-1482) een procédé ontwikkelde voor het vervaardigen van gekleurd, geglazuurd terracotta. In een overzicht zijn in het Bijbels Museum zo'n vijftig werken te zien met devotionele reliëfs, altaarstukken, liturgische objecten, beelden en architectonische decoratie.

Della Robbia t/m 9 mei Bijbels Museum, Herengracht 366-368, Amsterdam. Open.....

Carel van Lier

De flamboyante kunsthandelaar Carel van Lier verkocht voor de oorlog in zijn Amsterdamse Kunstzaal een eigenzinnig mengsel van oude, moderne en etnografische kunst. Het Museum voor Moderne Kunst toont een reconstructie van wat er indertijd te zien was met ruim 170 stukken. Kleinzoon Bas van Lier heeft een mooie biografie gemaakt.

Negerplastieken & Moderne Meesters. Carel van Lier 1897-1945 t/m 31 jan Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87. Di-vr 10-17u, za en zo 11-17u.

Lee Friedlander

De Amerikaanse fotograaf Lee Friedlander maakt sinds de jaren zestig portretten van werkende mensen in fabrieken en bedrijven. Zijn expositie At work in Huis Marseille bestaat uit zes series gemaakt tussen 1979 en 1995. Hij laat mensen zien die met hun handen en de machines die ze bedienen allerlei nuttige producten vervaardigen en ook werknemers die alleen met hun hoofd en stem hun werk uitoefenen.

At work, foto's van Lee Friedlander t/m 22 nov Huis Marseille, Keizersgracht 401. Di t/m zo 11-17u.

Jongkind

Voor Monet was hij de `ware meester' en Manet noemde hem `de beste van onze landschapschilders'. Johan Bartold Jongkind (1819-1891) had het impressionistische programma al gerealiseerd vóórdat het impressionisme zijn aarzelende intrede deed. In het Haags Gemeentemuseum is nu een overzicht van zijn werk met schilderijen, aquarellen en prenten. Er zijn veel rivier- en zeegezichten en werk uit zijn Parijse tijd.

Johan Barthold Jongkind tot 18 jan Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Di-zo 11-17u

En verder

100 jaar Dolf Henkes t/m 1 febr in Museum Boijmans van Beuningen, Chabot Museum, Het Schielandshuis, Maritiem Museum, Rotterdam;

Magic Pencil Hedendaagse Britse kinderboekillustraties t/m 4 jan Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1. Di-vr 10-17u, za zo 13-17u; Niek Kemps, Cross eyes t/m 17 jan Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180, Dordrecht. Wo t/m za 12-17u;

De kunst van het bewaren t/m 11 jan Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131, Enschede. Di-zo 11-17u.