Voetbalfan is het zat

Voetbalfan Jan-Willem Eshuis heeft een website geopend tegen kwetsende spreekkoren die tijdens wedstrijden van de tribunes rollen. Via de site www.stopspreekkoren.nl heeft de initiatiefnemer inmiddels tientallen reacties ontvangen. Vrijwel allemaal positief. ,,Een enkeling haalt de schouders op en vindt dat scheldkanonnades en kwetsende spreekkoren nu eenmaal bij het voetbal horen'', zei Eshuis gisteren.

Voor de FC Twente-supporter was de bekerwedstrijd tussen zijn club en Ajax 2 van vorige week de druppel die de emmer deed overlopen. Toen supporters kwetsende spreekkoren aanhieven, werd de wedstrijd korte tijd door scheidsrechter Luijten onderbroken.

,,Kreten als `Hamas, hamas joden aan het gas', en het scheldwoord `kankerjood' en het maken van vuurwerkgeluiden zijn niet te tolereren'', zegt Eshuis.

Hij vindt dat de KNVB te weinig doet om het verbale geweld te beteugelen. ,,Ik hoop dat mijn initiatief landelijk bekend wordt en mensen tot nadenken stemt. Ik heb niet de illusie dat het probleem daarmee van de velden is, maar iedere supporter die tot inkeer komt is er een.''

De FC Twente-fan is zelf lid van vak P, de harde kern van zijn club. ,,Ik heb ook hier veel bijval gekregen.''