Topman Vivendi krijgt niks

De voormalige bestuursvoorzitter van het Franse mediaconcern Vivendi Universal, Jean-Marie Messier, ziet af van de gouden handdruk van 25 miljoen dollar (21 miljoen euro) die hij eerder eiste. Hij ontkomt daarmee aan strafvervolging voor zijn aandeel in de koersval van Vivendi in 2002, toen bekend werd dat het concern gebukt ging onder een enorme schuldenlast en bleek dat Messier de situatie veel te rooskleurig had voorgesteld.

Messier heeft hierover overeenstemming bereikt met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, zo maakte de SEC gisteren bekend. Onderdeel van de overeenkomst is ook dat Messier een schikking van 1 miljoen dollar betaalt en dat hij de komende tien jaar geen bestuursfunctie meer mag bekleden bij een in de VS beursgenoteerd bedrijf.

Vivendi zelf is akkoord gegaan met het betalen van een schikking van 50 miljoen dollar, die net als de 1 miljoen dollar die Messier moet betalen terecht zullen komen bij gedupeerde Amerikaanse beleggers. Met de schikking beëindigt de SEC het direct na het aftreden van Messier, midden 2002, begonnen onderzoek naar Vivendi.

Vivendi kwam in de problemen doordat de toenmalige bestuursvoorzitter had besloten het Franse nutsbedrijf om te vormen tot een mondiaal mediaconcern, met eigen filmstudio's, kabelbedrijven en platenmaatschappijen. Vivendi deed hiertoe een groot aantal overnames en stak zich hiervoor diep in de schulden.

Intussen leefde Messier zelf, op kosten van Vivendi, op zeer grote voet in New York. Zo kocht hij voor zichzelf een luxe appartement van 500 vierkante meter aan Park Avenue, middenin Manhattan.

In een reactie op de bereikte schikking benadrukt Vivendi dat het concern, door akkoord te gaan met de schikking, geen schuld bekent. Wel is het bedrijf ,,verheugd'' dat ,,we dit hoofdstuk van onze geschiedenis kunnen sluiten en deze zaak nu achter ons ligt'', aldus het Vivendi-concern in een verklaring.