Televisie en Radio Voorkeur TWEEDE KERSTDAG

DOCUMENTAIRE

Abenteuer Ägypten. Eerste deel van tweeluik over het oude Egypte met oud-correspondent Dietmar Ossenberg. Het portret dat hij van Egypte laat zien is een land dat zijn kunstschatten moet koesteren om een kans op een betere toekomst te hebben. ZDF, 19.30-20.15u.

Grumpy Old Men. Bob Geldof, Rory McGrath, Arthur Smith, John Peel, Will Self en Rick Wakeman mopperen op de wereld van onder andere fast food, body-piercings en verkeersdrempels. BBC2, 0.50-1.30u.

PRAATPROGRAMMA

Tv-show kerst. Ivo Niehe praat met alle kindsterretjes die hoofdrollen speelden in de films Kees de Jongen, Abeltje, De Kameleon, Polleke en Pietje Bell. Verder een reportage over Niehes vergeefse reis naar Clarence Seedorf in Milaan en een terugblik op een aantal hoogtepunten met onder anderen Hillary Clinton, Jan Mulder en John Kraaykamp. Ned.2, 21.30-22.45u.

AMUSEMENT

Kerstcircus van Monte Carlo. Internationaal festival met optredens van o.a. clowns, acrobaten uit de nieuwe show van Cirque du Soleil, tijgers en olifanten. Ned.1, 18.25-20.00u.

Top 2000 a Go Go. Verhalen achter de hits in de Top 2000 van Radio 2. Met clips, muziekfragmenten, gesprekken met musici en reportages. Ned.3, 19.03-20.00u.

Liberg en zijn idolen. Aan de hand van archiefbeelden blikt cabaretier Hans Liberg terug op zijn grote voorbeelden Victor Borge, Danny Kaye en Toon Hermans. Ned.2, 20.25-21.30u.

Freek de Jonge: Parlando. Tweede deel van de show van Freek de Jonge en het Metropole Orkest. Ned.3, 22.45-23.38u.

FILM

Abeltje (Ben Sombogaart, 1998, Nederland). Succesverfilming van het beroemde boek van Annie M.G. Schmidt over dolle avonturen van in warenhuislift weggevlogen jochie, vertoont de vaart en montage van een videoclip. Met Fritz Lambrechts als de mottenballenverkoper Tump. Ned.3, 14.02-15.40u.

My Fair Lady (George Cukor, 1964, VS). Kostelijke musical-versie van Bernard Shaw's `Pygmalion' kreeg ravissante aankleding en werd legendarisch publiekssucces. Met Rex Harrison als de ijdele professor Higgins die de weddenschap sluit dat hij binnen zes maanden van cockney-bloemenmeisje Audrey Hepburn een dame kan maken. Oscars voor de film, regisseur Cukor, acteur Harrison en de fotografie. Yorin, 15.55-18.55u., met reclame.

Scrooged (Richard Donner, 1988, VS). In de geest van Saturday Night Live gemaakte, vroege Kerstfilm naar Dickens' `A Christmas Carol' haalt venijnig uit naar de Amerikaanse televisie-kerstmis. Harteloze tv-producent Bill Murray wordt een beter mens. SBS6, 18.45-20.30u., onderbroken door reclame.

Chicken Run (Peter Lord & Nick Park, 2000, Engeland). Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.30-21.50u.

Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000, Engeland/Frankrijk). Ook in ons land succesrijk regiedebuut is een feelgood movie over 12-jarig jochie uit Noord-Engeland dat ten tijde van de mijnstakingen van 1984 balletdanser wil worden. Het contrast tussen zijn explosieve talent tot bewegen en de grauwe werkelijkheid van een troosteloos mijnstadje wordt breed uitgemeten. Ned.1, 21.35-23.20u.

The Horse Whisperer (Robert Redford, 1998, VS). Verfilming van Nicholas Evans' bestseller uit 1996 werd lang epos over de vervreemding van de moderne mens en de louterende werking van het eenvoudige landleven. Carrièrevrouw Kristin Scott Thomas brengt met gehavende dochter bezoek aan paardenfluisteraar Robert Redford. VRT, 21.40-0.55u., onderbroken door journaal en weerbericht.

One from the Heart (Francis Ford Coppola, 1982, VS). Adembenemende, perfectionistische, hybridische en door de Amerikaanse kritiek neergesabelde poging van Coppola om met gebruikmaking van computertechnieken de glans van de oude Hollywoodmusical te doen herleven. Visueel vuurwerk, dun verhaaltje en fantastische songs van Tom Waits. Met Teri Garr, Frederic Forrest, Nastassia Kinski. Canvas, 23.50-1.30u.

Tomten är far till alla barnen / In Bed with Santa (Kjell Sundvall, 1999, Zw.). Uitbundige komedie over modern Zweeds gezinsleven. Vrouw nodigt al haar ex-mannen, van wie ze allemaal een kind heeft, en hun huidige echtgenoten uit voor een kerstdiner. Ze blijkt weer zwanger. Ned.3, 23.55-1.26u.

RADIO

Radio 2 Top 2000. Vijfde editie van de 144 uur durende uitzending van de top 2000, gepresenteerd door diverse deejays. Radio 2, 0.02 t/m 31 december 24.00u.

Marathoninterview: Ayaan Hirsi Ali. Gesprek van drie uur met het veelbesproken Kamerlid voor de VVD Ayaan Hirsi Ali. Radio 1, 9.00-12.00u.

Jezus was een vluchteling. Reportage over de theaterproductie Honolulu met en over vluchtelingen die zaterdag in première gaat in de Oranjekerk in Amsterdam. Dit toneelstuk dat gezien wordt als een pleidooi voor naastenliefde wordt door twee acteurs en acht afgewezen asielzoekers in kerken opgevoerd. 747AM, 16.02-16.45u. & herhaling Radio 1, 0.04-0.49u.

Kunststof. De muziekjournalisten Jan en Sander Donkers, vader en zoon, duiken in hun eigen platenkast, op zoek naar de zelden gehoorde kerstsongs. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van hoofdconservator van het Haagse Gemeentemuseum John Sillevis een selectie van de meest geslaagde imitaties van Phil Spectors Wall of soundalikes uit de jaren zestig. In het tweede uur een gespek met de Amsterdams tekenaar Tjeerd Ackema. 747AM, 22.02-24.00u.