Televisie en Radio Voorkeur EERSTE KERSTDAG

ACTUALITEITEN

Kersttoespraak koningin Beatrix. Rechtstreeks de persoonlijke kersttoespraak van koningin Beatrix uit paleis Huis ten Bosch. Ned.1 & 2 en Radio 1, 13.00-13.10u.

DOCUMENTAIRE

Michael Jackson. In de documentaire Our Son Michael Jackson praten de ouders van popster Michael Jackson over zijn beschuldiging wegens seksueel misbruik van kinderen, Michael's jeugd en de kwellingen van de familie Jackson. Na dit gesprek een documentaire over zijn inkomsten en uitgaven. Michael is goed voor zo'n vijfhonderd miljoen dollar. Experts beweren echter dat zijn faillissement nabij is. Veronica, 20.30-21.45u.

PRAATPROGRAMMA

Masterclass interviewen. Als ervaren gespreksleidster geeft Sonja Barend de jonge presentatrices Hadassah de Boer (AT5, straks NPS), Yvon Jaspers (KRO) en Bridget Maasland (BNN) enige aanwijzingen en toelichtingen op het televisie-interview. Ned.3, 21.00-22.00u.

Weltevreden op 10. In deze met acteurs nagespeelde talkshow zijn de RTL-presentatoren Frits Barend en Henk van Dorp te gast. Ned.3, 22.08-22.45u.

Heilig vuur. Gesprek met mr. Pieter van Vollenhoven over zijn ziekte huidkanker, gezin en zijn band met de aan dementie lijdende prinses Juliana. Ned.1, 23.15-23.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

The Sleeping Beauty. Rechtstreeks uit het Amsterdamse Muziektheater een sprookje voor jong en oud op muziek van Tsjaikovski. De Franse schrijver Charles Perrault bedacht het sprookje in 1697 en Marius Petipa maakte er in 1890 in Sint Petersburg een wereldberoemd geworden ballet van. Het Nationale Ballet danst de hierop gebaseerde, spectaculaire versie van de Engelse choreograaf Peter Wright. Ned.3, 14.00-17.00u.

Memories kerstspecial. Schrijver Harry Mulisch, zangeres Willeke Alberti en televisie-presentatrice Caroline Tensen vertellen over hun oude liefdes die ze nooit zijn vergeten. Met muzikale romantiek van Marco Borsato. Ned.1, 21.45-22.43u.

Freek de Jonge: Parlando. Eerste deel van de show van Freek de Jonge en het Metropole Orkest, waarmee zij vorig jaar in de theaters stonden. Ned.3, 22.45-23.38u.

JEUGD

Rauw op je dak. Slot van een serie over kinderen die ingrijpende veranderingen in hun leven hebben meegemaakt. In dit deel vertelt het zigeunermeisje Bernadette dat ze op een vaste plek in een gewoon huis wil wonen en later een goede baan wil. Ned.3, 13.40-14.00u.

FILM

Mansfield Park (Patricia Rozema, 1999, Eng./VS). Nederlands-Canadese Rozema maakte een memorabele verfilming van Jane Austens roman (1814) over de moraal van het society-wereldje van het vroeg-19de-eeuws Engeland. Geschiedenis van de arme Fanny Price (Frances O'Connor), die bij haar rijke familie opgroeit en verliefd wordt op haar neef Edmund, werd door Rozema gelardeerd met recht in de camera voorgelezen autobiografische documenten van Austen. Ned.1, 18.10-20.00u.

It Could Happen to You (Andrew Bergman, 1994, VS). Tweede regel van Sinatra's tophit `Young at Heart' leverde titel aan eenduidig sprookje in de traditie van Frank Capra. Niet-corrupte New Yorkse agent Nicholas Cage geeft aan serveerster Bridget Fonda bij wijze van fooi de helft van een loterijlot dat 4 miljoen waard blijkt. Dit tot ergernis van zijn op geld beluste echtgenote Rosie Perez. Ned.2, 18.42-20.20u.

The Last Emperor (Bernardo Bertolucci, 1987, Engeland/Italië/China). Weelderige, psychoanalytisch-marxistisch geïnspireerde biografie van China's laatste keizer Pu Yi, een tragisch individu tussen de grote ideologieën van de twintigste eeuw. RTL5, 20.30-0.30u.

Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Australisch sprookje over bijzonder varkentje dat uitgroeit tot herdershond en het hart verovert van boer James Cromwell. Volgens Rudy Kousbroek was de film ,,een beslissende stap in de strijd tegen de bio-industrie''. Net5, 20.30-22.05u.

Batman Returns (Tim Burton, 1992, VS). In zijn tweede Batman-film laat regisseur Burton de vleermuis-stripheld in zijn waarde, hanteert hij de stijl en het idioom van de stripverhalen en blijft hij tegelijk trouw aan zijn eigen obsessies: Batman (Michael Keaton), de Penguin (Danny DeVito) en Catwomen (Michelle Pfeifer) delen dezelfde, intense eenzaamheid. Veronica, 21.45-23.50u., met reclame.

Trading Places (John Landis, 1983, VS). Dan Aykroyd en Eddie Murphy schitteren in karikaturale satirische komedie als onwetende proefkonijnen in sociaal experiment: kan een louche bedelaar zich ontpoppen tot briljante beursspeculant en andersom? Met Jamie Lee Curtis als hoertje-met-een-hartje-van-goud. SBS6, 22.25-0.45u., met reclame.

RADIO

Een leven lang. Herhaling uit maart van het portret van schrijver Cees Nooteboom. Hij kreeg de P.C. Hooftprijs voor zijn boeken die in twintig talen zijn vertaald. 747AM, 16.02-16.45u.

Kunststof. Gesprek over politiek, kunst en passie met politica Hedy d'Ancona en beeldend kunstenaar Aat Veldhoen, een van de opmerkelijkste liefdesparen van Nederland. Radio 1, 19.04-20.00u.

Studio NMO. Herhaling van 16 oktober over de op 25 september overleden Midden-Oostenkenner Edward Said (1935-2003). 747AM, 21.02-22.00u.

De avonden. Na het uitzicht van publicist Felix Villanueva in Amersfoort het eerste deel van een gesprek met Ivan Sitniakowsky die jarenlang werkte als literaire criticus van De Telegraaf. In het tweede uur een muzikale kerstsurprise. 747AM, 22.02-24.00u.