Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over Wim en Hannie Beckmann die al 58 jaar samen zijn. Omdat Hannie steeds meer last heeft van de ziekte van Parkinson verhuisden ze twee jaar geleden naar het verzorgingshuis De Esdoorn in Zwolle. Maar daar zeggen ze haar verzorging niet langer aan te kunnen. Ze moet naar een verpleeghuis en wordt gescheiden van haar man omdat in het tehuis geen plaats is voor het echtpaar. Ned.2, 18.22-19.05u.

DOCUMENTAIRE

Pas op: Overstekende pinguïns. Ze delen de stranden, straten en soms de slaapkamer. In het kustplaatsje Boulders bij Kaapstad in Zuid-Afrika leven de inwoners én een kolonie pinguïns samen op een beperkte ruimte. Dat zorgt voor lol en conflicten. Ned.3, 19.03-20.05u.

PRAATPROGRAMMA

Felderhof viert kerst in de woestijn. Rik Felderhof reist met priester Antoine Bodar door de Sinaï-woestijn. Ned.1. 21.20-22.13u.

Henny zoekt God: Het begin. Eerste van zes afleveringen waarin Henny Huisman vragen stelt over God. Ned.1, 22.13-22.50u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Jaaroverzicht Hart van Nederland 2003. Verslag van de hoogtepunten in Nederland op het gebied van showbusiness en bekende Nederlanders. SBS6, 20.30-21.35u.

Wonderen bestaan kerstspecial. Verhalen over onverklaarbare voorvallen. Ned.1, 20.30-21.20u.

World Idol. Zie tv-vooraf. RTL4, 21.30-23.30u.

De Nationale Wetenschapsquiz. De 10de variant. Ondanks de commotie rond de voortijdige publicatie van de vragen een variant. Schrijfster en actrice Karen van Holst-Pellekaan geeft samen met wetenschappelijke oud-kandidaten demonstraties en uitleg bij de antwoorden. Ned.3, 22.18-0.02u.

Het grote concert des levens. Ode aan de koning van het vaderlandse levenslied Johnny Hoes, opgenomen tijdens het laatste Lowland festival. Met onder anderen Vader Abraham, Anneke Grönloh, Henk Wijngaard, Imca Marina en Normaal. Ned.3, 0.02-1.32u.

FILM

Pocahontas (Mike Gabriel & Eric Goldberg, 1995, VS). Als pover beboekstaafde animatiefilm van Disney vertelt de 17de-eeuwse legende over de onmogelijke liefde tussen een indianenmeisje en de Engelse avonturier John Smith (met de stem van Mel Gibson). RTL4, 17.55-19.30u., met reclame.

Chicken Run (Peter Lord & Nick park, 2000, Eng.). Zie tv-vooraf tweede kerstdag. BBC1, 19.10-20.30u.

She Wore a Yellow Ribbon (John Ford, 1949, VS). Romantische legerwestern van Ford, waarin gepensioneerde cavalerie-officier John Wayne niet werkloos kan aanzien hoe zijn voormalige manschappen de Indianen bevechten. BBC2, 20.20-21.40u.

Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973, VS). Boeiende maar lange avonturenfilm, naar de autobiografische bestseller van Henri Charrière, waarin titelheld Steve McQueen vluchtpogingen onderneemt uit de uiterst inhumane Franse strafkolonie op Duivelseiland. Dustin Hoffman schittert als de kwetsbare vervalser. Ned.2, 20.28-22.55u.

The Sound of Music (Robert Wise, 1965, VS). Onsterfelijke musical en een van de succesvolste films ooit gemaakt. Iedereen weet dat Julie Andrews als gouvernante het gezin van Christopher Plummer opvrolijkt. Net5, 20.30-23.45u.

West Side Story (Robert Wise & Jerome Robbins, 1961, VS). Klassieke verfilming van Leonard Bernsteins musical over jeugdgangs in New York werd symbool van vrijheid en verzet voor wie toen jong was. Vele Oscars. Natalie Wood en Richard Beymer zingen met de stemmen van Marni Nixon en Jimmy Bryant. Yorin, 23.00-1.50u.

Victor/Victoria (Blake Edwards, 1982, VS). Briljante niet-muzikale komedie naar de UFA-filmoperette Viktor und Viktoria. Net als in Tootsie vindt een werkloze performer emplooi door een ander geslacht te spelen: Julie Andrews is een actrice die zich presenteert als travestiet en de op hem/haar verliefde gangster onzeker maakt over zijn seksuele identiteit. Net5, 23.45-2.05u.

RADIO

Song van het jaar. Keuze van Radio 3-luisteraars van de beste platen uit het afgelopen jaar. Radio 3, 20.02-1.00u.

De avonden. Schrijver Kees 't Hart over zijn lezingen Hoe te lezen aan de Leidse Universiteit. In het tweede uur vertelt Edgar Borgos, zanger van de Surinaamse band Trafassi over zijn leven en muziek. Tot slot een compilatie uit de eerdere kerstspecials. 747AM, 22.02-24.00u.