Slagerskerstfeest

,,Wil je een lekker plakje leverworst?'' Wie zegt dat altijd? Juist, de slager. Waarom geeft hij zo graag zijn leverworst weg? Lust hij het misschien zelf niet?

De manier om dat aan de weet te komen is om hem een plakje leverworst te brengen. Waar ze in ieder geval veel van leverworst houden is Zweden. Daar maken ze het zelf voor de kerst en ze noemen het Julleverkorv. Van varkenslever en vet spek. Drie keer door de keukenmachine, met een hele ui. Peper en zout en een schepje suiker. Dan ben je bijna klaar. Alleen nog ergens instoppen waardoor het worst lijkt en koken in heet water. Proberen? Komt nog wel, maar eerst gaan we de slager verrassen. Ook met eigen kerstleverworst.

Daar hoort cranberriepuree bij. Gemaakt van cranberries. Dat zijn zurige rode bessen. Wassen en met water, niet te veel, in een pannetje op het vuur zetten. Twee eetlepels suiker erbij. Honing kan ook. Halve eetlepel azijn, om de smaak wat spannender te maken. Als het water kookt spatten de bessen al snel open. Tien minuten koken is genoeg. Af laten koelen. Weet je wat een sjalot is? Ja dat weet je, dat is een kleine paarsige ui.

Een halve sjalot zo fijn mogelijk snijden en bij de cranberriepuree doen. Af en toe omroeren. Proeven, en suiker erbij tot het zoet smaakt. Vooral niet te zoet.

Nu komt de worst. De allerbeste koude leverworst, zo uit de koelkast, in dunne plakken snijden. Op het bord wat verse groene en rode sla. Daarop in het midden de plak leverworst en ernaast en half erop een klein hoopje van de rode cranberriepuree. Niet vergeten een heel klein takje dennengroen of een hulstblaadje erbij te leggen. Nog een paar druppeltjes olijfolie hier en daar, dat is alles. Nu gauw naar de slager met het bord en dan kun je het eindelijk zelf een keer zeggen: ,,Slager, wilt u een lekker plakje leverworst?''

    • Philip Mechanicus