Politie hekelt gedrag prominenten

De leiding van de Amsterdamse politie hekelt het gedrag van enkele prominente Amsterdammers na recente verkeersovertredingen. Woordvoerster E.Florax verwijst daarbij naar wethouder R.Oudkerk, stadsdeelvoorzitter S.Willing, en advocaat P. Nicolaï. Deze burgers gingen volgens de politie tekeer tegen de agenten die hen verbaliseerden. ,,De manier waarop ze zich hebben gedragen, hoort niet bij gezagsdragers'', zegt Florax. ,,Zij hebben een voorbeeldfunctie. Als ze het er niet mee eens zijn, moeten ze de zaak voor de rechter laten komen.''

Oudkerk werd volgens de politie kwaad nadat hij een bekeuring kreeg voor het fietsen zonder achterlicht. Nicolaï gedroeg zich ,,recalcitrant'' toen agenten hem bekeurden voor rijden onder invloed. Willing werd aangehouden voor belediging nadat hij agenten schoffeerde die hem bekeurden omdat hij midden op de Dam stond geparkeerd. Ook voormalig president W. Duisenberg van de Europese Centrale Bank is onlangs aangehouden voor het rijden onder invloed. ,,Duisenberg heeft een ernstig verkeersmisdrijf begaan, maar werkte in ieder geval normaal mee'', zegt Florax.

Oudkerk wil een gesprek met de korpsleiding. Hij wil weten waarom de politie de pers inlicht wanneer hij als burger wordt aangehouden. In De Telegraaf staat dat hij ,,scheldend en tierend'' tekeer is gegaan tegen agenten toen hij werd bekeurd wegens een defekt fietsachterlicht. Oudkerk ontkent dat hij heeft gescholden.

Afgelopen zaterdag beklaagde de Amsterdamse korpschef Kuiper zich in deze krant over burgers die regels aan hun laars lappen en `hun vingertje naar de overheid opsteken'. ,,Dat zaagt erger aan het gezag van de overheid dan de georganiseerde criminaliteit'', zei hij.