`Politici wisten van moord op Cools'

De vele Belgen die geloven dat de Waalse socialistenleider André Cools in 1991 in opdracht van politieke rivalen werd vermoord, hebben toch een beetje gelijk gekregen. Tot ieders verbazing zei de openbaar aanklager bij het proces-Cools gisteren met een nauwelijks verholen verwijzing naar kopstukken van de Parti Socialiste (PS): ,,De senatoren waren in het halfrond aanwezig, maar grepen niet in.''

Dertien jaar hing de schuldvraag voor de moord op Cools in de lucht. Getuigen legden tegenstrijdige verhalen af, magistraten voerden openlijk guerrilla tegen elkaar. Uiteindelijk werden er twee Tunesische huurmoordenaars gearresteerd, die zeiden dat ze Cools in opdracht van een aantal Italianen hadden vermoord. Sommige van die Italianen werkten in het kabinet van Cools' beschermeling, voormalig minister Alain van der Biest. Maar hem kan niets meer gevraagd worden, omdat hij vorig jaar zelfmoord pleegde. Acht mannen belandden zo in oktober in de beklaagdenbank.

Volgens de openbaar aanklager, die het dossier onder haar hoede kreeg omdat haar voorganger óók zelfmoord pleegde, zijn zij allen schuldig. Maar de echte verantwoordelijken, zei ze, zijn PS-politici. Zij praatten openlijk over de eliminatie van Cools, en gaven de moordenaars het idee dat ze politiek gedekt waren. Het slechte nieuws is alleen dat er geen bewijzen zijn voor hun directe betrokkenheid bij de moord. ,,Hopen op de verdwijning van een politiek rivaal, of zich achteraf verheugen in zijn eliminatie, is geen misdrijf''.

Deze harde uithaal geeft sommigen hoop dat ook de onderste steen nog eens boven komt in de onderzoeken naar de Bende van Nijvel en de zaak-Dutroux. Die duren al respectievelijk bijna twintig en acht jaar, wat tot krasse theorieën leidt over `betrokkenheid van hogerhand'. Dutroux staat in maart terecht. Wie weet komt België dan van nóg een nationaal trauma af.