Pas verschenen: Non fictie

Olivier Roy: De globalisering van de islam. Van Gennep, 215 blz. euro 22,50

Veelgeprezen Franse islamkenner met een scherpzinnige analyse van de huidige mondialisering van de islam. Het geloof raakt in een moderne vorm, die doet denken aan dat van `herboren christenen', los van tradities en culturen, een ontwikkeling die zowel secularisering als fundamentalisme in de hand werkt.

Wilfred Thesiger: De Moeras-Arabieren. Vertaald uit het Engels door Tinke Davids. Atlas, 240 blz. euro 19,90

Reisboek, oorsponkelijk verschenen in 1964, over de moerasdelta van de Eufraat en de Tigris in Irak en de daar levende Arabische stammen van de dit jaar overleden Engelsman Wilfred Thesiger. Opgenomen in de nieuwe Atlas-serie `Klassieke reizen'.

Harm Stevens (red.): De Nederlands-Indische geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw in meer dan 100 verhalen. Van Gennep, 319 blz. euro 18,–

De historicus Harm Stevens stelde een bloemlezing samen van oogetuigenverslagen uit Nederlands-Indië. Van de terechtstelling van een Molukse vorst, het moeizame bestaan van koelies op Deli tot de Japanse invasie en de soevereiniteitsoverdracht.