Parmalat vraagt uitstel van betaling

Het Italiaanse voedingsmiddelenconcern Parmalat wil uitstel van betaling aanvragen. Op die manier kan het aangeslagen bedrijf zich voorlopig de schuldeisers van het lijf houden.

Parmalat maakte het besluit gisteravond bekend na een buitengewone vergadering van de top van het concern. Bij de onderneming zijn op nog onverklaarde wijze miljarden euro's verdwenen. Het financiële gat is volgens de laatste schattingen 7 tot 10 miljard euro groot.

De Italiaanse regering vaardigde gisteren een nooddecreet uit voor de redding van grote concerns met financiële problemen. Het decreet lijkt vooral bedoeld voor Parmalat, dat door ernstige boekhoudkundige malversaties failliet dreigt te gaan.

De regering-Berlusconi wil met de maatregel vooral arbeidsplaatsen redden. Bij Parmalat gaat het in Italië om 4.000 banen. Nog eens circa 5.000 boeren zijn afhankelijk van melkleveranties aan het concern. Parmalat zou deze boeren nog 120 miljoen euro aan achterstallige rekeningen moeten betalen.

Het decreet geldt alleen voor ondernemingen die ten minste 1.000 werknemers hebben en een schuldenlast van minstens 1 miljard euro. Zij kunnen blijven doordraaien, ondanks een gebrek aan financiële middelen om de schulden terug te betalen, en ondertussen een reorganisatie doorvoeren. Dit gebeurt allemaal wel onder streng toezicht van de overheid, die een stroman benoemt om orde op zaken te stellen. Bij Parmalat zou het daarbij gaan om Enrico Bondi. Deze crisismanager verving vorige week oprichter Calisto Tanzi als bestuursvoorzitter bij het concern. Bondi heeft 180 dagen om een reddingsplan voor Parmalat te presenteren aan het ministerie van Industrie.

Voor de Italiaanse regering is het van groot belang dat de Europese Commissie met deze constructie akkoord gaat. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is bang dat er ongeoorloofde staatssteun aan Parmalat zal worden verstrekt. Daarom heeft Brussel dinsdag direct na de uitvaardiging van het decreet om nadere informatie gevraagd.

De directie van Parmalat overlegt dinsdagavond over de opties die het concern nog heeft om te overleven. De zuivelproducent heeft geen al te beste reputatie als het om boekhouden gaat. De vele financiële constructies, beursnoteringen en uitstaande obligatieleningen vormen een doolhof waar analisten maar weinig wijs uit worden. Het concern is in dertig landen actief met 36.000 werknemers.