HET BEELD

Tijd voor gezelligheid! Voor veel mensen betekent dat: televisiekijken. Kerst met de Bauers, Harmen Siezen in smoking, een lampjeswedstrijd en de kerstman van Veendam in Man bijt hond, het kon gisteren niet op. Onder het hoofdstukje satire viel de kerstaflevering van BNN Family, waarin de vier coryfeeën van de jongerenomroep (Jeroen Pauw, Ruud de Wild, Bridget Maasland en Katja Schuurman) een familie in een nieuwbouwwijk van Almere voor hun steun bij de ledenwerfactie `beloonden' door aan huis te komen. Dat betekende stiekeme blowtjes van Katja in de babykamer, het herinrichten van de living, gooien met kerstbomen en aanhoudende belediging van `gewone mensen' door hun eigen arrogantie persiflerende celebrities.

Ook het besluit van Nederland 3 om in de kerstperiode sommige programma's te laten aankondigen door de sterren van de progressieve zuilen blijkt een oefening in camp te zijn. Zo las cabaretier Jeroen van Merwijk gisteren vermomd als omroeper in een bordkartonnen decortje stijfjes platitudes van een papiertje. Gezellig! Het is ook tijd voor bezinning. In Bethlehem werd onlangs een uitverkoren kind geboren. Het draagt, zo bewezen beelden in Nova, het Arabische woord `Allah' als moedervlek op het gezicht. Al meer dan tienduizend herders en wijzen uit het oosten kwamen de nieuwe koning van Palestina hun eer bewijzen. Nova had nog een nieuwe heiland in de uitzending. De populaire misdaadverslaggever Peter R. de Vries overweegt serieus een politieke partij op te richten. Maurice de Hond peilde al zeven zekere Kamerzetels, met een potentieel van minimaal twintig. De Vries had over zijn ambities al contact gehad met strafpleiter Bram Moszkowicz en wil alleen samenwerken met Herman Heinsbroek als hij zelf lijsttrekker mag zijn. Terug uit Almere ontlokte Jeroen Pauw De Vries politieke standpunten als volledige legalisering van drugs, meer blauw op straat en niet meer dan één gevangene per cel. Op de stemmen van de penose moet hij kunnen rekenen. Uitzicht op meer traditionele geestelijke redding bood Andries Knevel in Het elfde uur. De opening van het programma plaatste de presentator tussen twee kerstbomen midden in een van boven op hem stralende lichtbundel. Toch was hij niet meer dan de aangever van de gedroomde gast, Henny Huisman, die net als Peter R. de Vries bij Endemol onder contract staat. Vanavond begint Huismans EO-serie Henny zoekt God. Er moet een bedoeling achter gezeten hebben dat hij voor dit programma gevraagd werd. Want Henny heeft God gevonden; er ging een siddering door zijn lichaam op de Olijfberg van Gethsemane. De van huis uit katholieke Huisman, die vroeger vooral met kerst in de kerk kwam, omarmt onvoorwaardelijk het evangelie. Hij praat nu met God als hij in zijn Subaru rijdt, want Onze Lieve Heer verkiest niet alleen Mercedesbezitters uit. Catherine Keyl, die vorig jaar voor de EO op zoek ging naar God, maar Hem niet vond, slaakte een diepe zucht. Van afgunst, bekende ze meteen aan Knevel, want waarom was Hij nu niet in haar gevaren?

    • Hans Beerekamp