Grote voetbalclubs protesteren tegen statuten van FIFA

De vooraanstaande Europese voetbalclubs willen zich het recht voorbehouden om zich bij juridische conflicten met de FIFA tot alle mogelijke rechtsorganen te wenden. De FIFA nam onlangs tijdens een congres in Doha in de statuten op dat clubs alleen verhaal mogen halen bij het internationale sporttribunaal (TAS) in Lausanne. Als clubs toch hun gelijk willen halen bij een andere rechter, dan kunnen ze in het uiterste geval hun licentie kwijtraken. De clubs uit de G14, waar inmiddels achttien belangrijke Europese clubs deel van uitmaken, tekenen in een brief protest aan. De brief gaat via de nationale bonden naar de FIFA, aangezien de wereldbond alleen de nationale bonden als leden erkent. In Nederland behoren PSV en Ajax tot het collectief. De FIFA en de clubs hebben verschillende belangen. Zo eisen de clubs een deel van de inkomsten van de WK's als compensatie voor de spelers die zij afstaan.