Geheime operatie: uranium verwijderd

In het diepste geheim en onder zware bewaking hebben Amerikaanse en Russische deskundigen gisteren 16,7 kilo verrijkt uranium verwijderd uit een Bulgaarse kernreactor. Dit gebeurde om te voorkomen dat het in handen valt van terroristen of van een zogenoemde schurkenstaat.

De Bulgaarse regering verleende haar medewerking aan de operatie. Dat meldt The Washington Post vandaag.

Het uranium – een hoeveelheid die bijna voldoende is om een kleine kernbom te maken – werd naar Rusland gevlogen, waar het wordt omgezet in een vorm die het ongeschikt maakt voor misbruik voor militaire doeleinden.

Het is de derde keer sinds augustus vorig jaar dat Rusland en de Verenigde Staten op deze wijze samenwerken door hoogverrijkt uranium uit kernreactoren van sovjetmakelij weg te halen. Toen werd 45 kilo uranium verwijderd uit een kerncentrale in ex-Joegoslavië. Drie maanden geleden volgde een tweede operatie, in Roemenië, waarbij 13,5 kilo uranium werd verwijderd.

Deskundigen, zo tekent The Washington Post aan, vrezen dat uranium in de talrijke uit de sovjettijd daterende kerncentrales in Oost-Europa en de vroegere Sovjet-Unie – sommige op obscure en afgelegen plekken – makkelijk in handen van terroristen kan vallen. Ze vormen de meest kwetsbare bron van verrijkt uranium in de wereld. De krant citeert de Amerikaanse minister van Energie, Spencer Abraham: ,,We mogen terroristen en anderen met boze bedoelingen niet toestaan om dodelijk materiaal in handen te krijgen.''