GALERIESELECTIE

Jan Koster

De Nederlandse fotograaf Jan Koster kreeg bekendheid met zijn fotocollages van panoramische landschappen. Rivieren, uiterwaarden en weilanden maakte hij herhaaldelijk onderwerp van ruimtelijke foto's op breedbeeldformaat. Ook in zijn nieuwe series Dutchscapes en De Ramen staat het landschap centraal. Met Dutchscapes bracht Koster de Nederlandse kust op gedetailleerde wijze in kaart. De Ramen is een voyeuristische serie foto's die doet denken aan de schilderijen van Hopper: achter vitrages en luxaflex van woonhuizen wanen vrouwen zich onbespied.

foto's van Jan Koster. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. T/m 1 febr, di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Sabine Lintzen

Oorspronkelijk is Sabine Lintzen opgeleid als beeldhouwer en ruimtelijk vormgever, maar in 1990 ontdekte ze tijdens een masterclass in Leerdam de mogelijkheden van glas. Sindsdien houdt ze zich uitsluitend met dit materiaal bezig, en werkt ze samen met meesterglasblazer Richard Price. In Galerie Carla Koch toont Lintzen twee nieuwe series, objecten waarbij het glas gecombineerd is met brons en een aantal werken dat gemaakt is volgens de murrini-techniek. Hierbij worden losse stukjes gedecoreerd glas in bestaande vazen gesmolten. Zo ontstaan organische vormen die lijken op cel- en DNA-structuren.

Nieuwe glasobjecten van Sabine Lintzen. Galerie Carla Koch, Prinsengracht 510 sous, Amsterdam. T/m 10 jan, do t/m za 12-18u.

Hi-fi 2

Met de groepstentoonstelling Hi-fi 2 stelt Galerie Aschenbach en Hofland de stand van zaken in de hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst aan de orde. Getoond worden werken van kunstenaars die een duidelijke en heldere beeldtaal ontwikkeld hebben. Zo schildert Peter Vos lanschappen, portetten en dieren in een hyperrealistische stijl, en beeldt Ina van Zyl bizarre details als zwembroeken, schoenen en tenen af. Ook met werk van Robert Geveke, Jan van der Ploeg en Tobias Schalken.

Groepstentoonstelling Hi-fi 2. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. T/m 24 jan, wo t/m za 12-17u.

Pietsjanke Fokkema

Wie een bezoek brengt aan de expositie A room of one's own van Pietsjanke Fokkema, krijgt het gevoel op visite te zijn bij de kunstenaar. Over de gehele vloer van de galerie is de plattegrond van haar huis getekend, compleet met huisraad. Aan de wanden hangen tekeningen met huiselijke taferelen: zelfportretten van de kunstenaar en haar zoon, maar ook voorstellingen van meubels, planten en speelgoed. Fokkema begon tien jaar geleden met het tekenen van haar omgeving toen ze een nieuw atelier betrok. Lange tijd bleven deze persoonlijke tekeningen verborgen, nu worden ze voor het eerst in deze context aan het publiek getoond.

A room of one's own, tekeningen van Pietsjanke Fokkema. Galerie De Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem. T/m 31 jan, do t/m za 13-17u.

Liesbeth van Ginneken

`Virgin Reality Room' heet het nieuwste project van de Rotterdamse kunstenaar Liesbeth van Ginneken. In een reeks ironische en ontroerende portretten laat ze Minnie Mouse uit de schaduw van haar veel beroemdere wederhelft treden en haar eigen wereld ontdekken. In zachte pasteltinten schildert Van Ginneken een wereld vol kinderlijke verlangens en volwassen teleurstellingen.

Virgin Reality Room, schilderijen van Liesbeth van Ginneken. Galerie VIP's, Van Vollenhovenstraat 15, Rotterdam. T/m 11 jan, di t/m zo 12-18u.

Anna

De Rotterdamse kunstenaar Anna (1935-1980) verwierf in de jaren '70 een bijzondere plaats in de kunstwereld doordat zij op een onorthodoxe manier met textiel werkte.

Ze vervulde een pioniersfunctie in het emanciperen van textiel als medium in de beeldende kunst, en maakte haar vrouwelijke belevingswereld als thema van haar kunst. TENT. organiseert een groot oeuvre-overzicht van de overleden kunstenares, die voluit Anna Verweij-Verschuure heette. De expositie is aangevuld met werk van tijdgenoten.

Mijn plaats aan tafel. TENT, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. T/m 18 jan, di t/m zo 11-18u.

Marc Bijl

Op zijn eerste Nederlandse solopresentatie, bij de Utrechtse kunstruimte Casco, onthult Marc Bijl een zelfportret in de vorm van een reusachtig ruiterstandbeeld. Het werk herinnert aan de studentenprotesten tegen de bezuinigingen begin jaren '90. Tijdens die uit de hand gelopen protestacties werd Bijl abusievelijk gearresteerd wegens openbare geweldpleging.

Het ruiterstandbeeld is volgens de kunstenaar ,,een synthese van de angst en opwinding die hij destijds voelde en de verleiding van het machtsvertoon van de bereden politie''.

Beelden van Marc Bijl. Casco, Oudegracht 366, Utrecht. T/m 25 jan, wo t/m zo 14-18u.

En verder

Schilderijen van Steel Stillman t/m 4 jan in Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; video-installatie van Barbara Visser t/m 17 jan bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; foto's van Ellen Kooi t/m 10 jan in Galerie Torch, Lauriergracht 94, Adam.