EN VERDER

Kerstfeest

Met feestelijk gedekte tafels en groendecoraties geeft Paleis Het Loo rondom Kerst bezoekers een indruk van driehonderd jaar kerstfeest bij de Oranjes. In vertrekken van het paleis zijn kersttafels gereconstrueerd van verschillende leden van het Huis Oranje-Nassau. Binnen en buiten staan verschillend opgetuigde kerstbomen opgesteld.

Driehonderd jaar Kerstfeest bij de Oranjes t/m 9 jan in Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, Apeldoorn. Ingang parkeerplaats aan de Amersfoortseweg, Apeldoorn. Open di t/m zo, beide Kerstdagen van 10-17u. Gesloten op maandag en Nieuwjaarsdag. Inl 055-5772400 of www.paleishetloo.nl

Menkemaborg

Misschien wordt het een witte kerst. De vormen van de formele tuin van de Menkemaborg in het Groningse Uithuizen worden dan prachtig geaccentueerd door de sneeuw. In het achttiende eeuwse interieur van de borg branden de kaarsen, is de tafel stijlvol gedekt, flikkert het haardvuur en zijn de kroonluchters zijn aangestoken.

Open t/m 4 jan en Eerste en Tweede Kerstdag van 10-12u en 13-16u, ma en 1 jan gesloten. Adres Menkemaborg: Menkemaweg 2, Uithuizen. Inl 0595- 431970 of www.menkemaborg.nl

Kerstrondleiding

Tweede Kerstdag vanaf 14u organiseert het Dudok Centrum een muzikale rondleiding door het raadhuis van architect Willem Marinus Dudok. Het raadhuis is sfeervol verlicht dankzij de ingenieuze lichtbronnen die Dudok ontworpen heeft. Tijdens de rondleiding worden de mooiste zalen van het raadhuis bezocht. De muziek is van 4-Vocaal een vocaal kerstkwartet met Annemiek van Zeben alt, Carolien Kraaijkamp sopraan, Jaap de Jonge bas en Ronald van Gerner tenor en muzikaal leider. Na afloop is er een drankje aan en daarna besluiten twee cellisten uit het Radio Symphonie Orkest, Rebecca Smit en Winifred Beldmann, het concert.

Muzikale rondleiding 26 dec 14u door stadhuis Hilversum, Dudokpark 1. Kosten volw. euro 5, kinderen tot 12 jaar euro 3 (incl kerstversnapering). Res 035-6292262, per fax 035-6292457, of per e-mail: dudokcentrum@hilversum.nl

Wandelen

Een zwerftocht door het Speulder- en Sprielderbos, langs het Solse Gat, richting Putterbos naar Veluwe Hul. Onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer is er 4 januari een natuurwandeling van ongeveer 20 km. De wandeling duurt ongeveer 6 uur en is in rustig tempo. Onderweg zijn er korte rustpauzes in het veld en een langere koffiestop. De start is bij Het Boshuis, Sprielderweg 205, Drie (gemeente Ermelo). Vertrektijd: 10u30. Kosten euro 3. Inl 06-16678447 of 0341-252996.

Gevorderde wandelaars kunnen in het weekend van 3 en 4 januari meedoen met de Egmond Wandel Marathon. De dagafstanden zijn 10 en 21 km; start en finish in Egmond aan Zee, waarbij het de wandelaars vrij staat om voor één dag te kiezen of voor twee dagen. Het parcours gaat langs het Noordzeestrand en door het Noordhollands Duinreservaat.

Aanmelding mogelijk op 3 en 4 jan tussen 8-11u in Sportcentrum De Watertoren. Gedurende het gehele weekend is van 8-17u in het sportcentrum ism Runnersworld de eerste Wandel- en Running Expo. Inl www.egmondhalvemarathon.nl/wandeltocht. Een wandel-hotel-arrangement in Egmond aan Zee kan geboekt worden bij hotel Sunny Home (072-5061368) en hotel Zuiderduin (072-7502000).

Zwolse mummie

Sinds de 19de euw bevindt zich in de collectie van het Zwols Stedelijk Museum een mummie en afgelopen jaren is daar onderzoek naar gedaan mbv ct-scans en röntgenfoto's. Over modern mummie-onderzoek en de werkwijze voor een gezichtsreconstructie houdt Bert Korendijk op zondag 4 januari een lezing in het Zwols Museum.

Lezing op 4 jan om 14u in het Zwols Museum, Melkmarkt 41, Zwolle. Kosten euro 5. Inl 038-4214650.

Culturele zondag

Een nieuwjaarsduik met droogblijfgarantie; dat biedt het nieuwjaarsprogramma op de Utrechtse culturele zondag 4 januari. De start is om 11u in Muziekcentrum Vredenburg met een koffieconcert door het Nederlands Kamer Orkest. In de Domkerk is vanaf 14u een Nieuwjaarsconcert door componist/pianist Laurens van Rooyen waarin muziek wordt afgewisseld met winterse verhalen en anekdotes uit het leven van componisten en musici. Verder zijn er gratis concerten in o.a. de Nicolaikerk, Sju Jazzpodium, Winkel van Sinkel en Cees Place. De hele middag is er een theatermarkt met vers geschreven toneelscènes, cabaret en de Stadsschouwburg presenteert Blauw, of iets aan de muur (8+) en De Roep van de Kinkhoorn (6+). Alle musea zijn open en in Museum Speelklok begeleiden dansorgels de danslessen in two-step, foxtrot en charleston tussen 13-16u. Verder zijn er workshops, stadsontdekkingen en voor wie niet wil lopen is er de Sagen & Legendeboot (13u30, 14u45 en 16u vertrek, res 030-2720111).

De toegang voor bijna alle acitiviteiten is gratis. Het volledige programma is te vinden op www.culturelezondagen.nl

Keverwinterfestijn

Keverrariteiten en -onderdelen voor de liefhebber kunnen worden gevonden op het Keverwinterfestijn op 3 en 4 januari in het Autotron in Rosmalen. Zaterdag is er vanaf 13u een veiling en zondag is er een Volkswagenshow met alle modellen van de kever van de brilkever t/m de laatste Mexico-kever.

Winterkeverfestijn op 3 en 4 jan van 10-17u in Autotron, Graafsebaan 133, Rosmalen. Toegang kinderen tot 12 jaar euro 5, vanaf 12 jaar euro 10 p.p.p.d. Inl www.keverwinterfestijn.nl of 0493-470060.