Eigen nieuws

Geen korte lont!

In Schoonhoven waar ik woon, ging ik met mijn klas naar een vuurwerkpresentatie door HALT. Er werd uitgelegd wat vuurwerk eigenlijk is en hoe je er mee om moet gaan, maar ook wat illegaal vuurwerk is en hoe je dat kunt merken. Er waren ook foto's van mensen die iets verbrand hadden tijdens oud en nieuw, dat was heel eng en vies. Ze lieten daarna op een filmpje zien hoe vuurwerk gemaakt werd. En gaven ons tips voor het afsteken van vuurwerk: bewaar altijd 6 meter afstand van het vuurwerk dat je afsteekt, je mag vuurwerk nooit afsteken als het een korte lont heeft, lees altijd de gebruiksaanwijzing (de Nederlandse). Als die er niet op staat mag je het niet afsteken. En je moet vuurwerk altijd in een fles gevuld met zand doen omdat door de wind de lege fles misschien wel kan omvallen. Onze buurman Cor koopt elk jaar veel vuurwerk. Ik ga dan lekker van een afstandje staan kijken, wel zo veilig.

Eigen vuurwerknieuws van Saar Intven, 11 jaar, Schoonhoven

Hagel-sneeuw

In de kerstvakantie zat ik lekker thuis, toen het opeens ging hagel-sneeuwen.

Ik rende naar buiten met: een vergrootglas, een potje en een lepel. Ik schepte de hagel-sneeuw in het potje, en rende weer naar binnen. Mamma en ik bekeken de hagel-sneeuw van héééééééééél dichtbij. Daarna deden we het potje in de vriezer. Dan blijft het goed bevroren.

Eigen winternieuws van Tessa Heeroma,

7 jaar, uit Amsterdam

Monniken en dwazen

Op zondag 21 december was er in het Centraal Museum in Utrecht de eerste museumnacht voor kinderen. We begonnen met een rondleiding. Alle kinderen waren in pyjama. De tocht ging niet door het hele museum, maar wel door een groot deel daarvan. We gingen eerst naar de kelder en daar stond een heel groot Romeins schip. Dat schip sprak en zei dat het zo'n pijn had omdat het zo oud was. Toen gingen we naar de zolder waar we Ludwig de Tweede ontmoetten. Deze koning, die honderd jaar dood is, hield niet van mensen en al helemaal niet van kinderen.

Daarna zijn we met jute zakken om ons heen naar het dolhuis gegaan. Daar zaten vroeger gekke mensen. We werden ontvangen door drie dwazen, de ene had een paraplu, de tweede liep met een wekker rond en de derde speelde met een bootje in een bak water. Volgens mij waren ze echt gek. Aan het eind van de avond was het disco, eerst met rustige muziek, maar daarna werd het wilder. Er dansten ook mensen mee die verkleed waren als monniken en nonnen.

Dat was cool, we gaan volgend jaar weer.

Eigen nieuws van Ana Maria Meijer, 11 jaar, uit Utrecht

Onder de kerstboom

Hoi, ik ben Renske en ik ben 9 jaar.

Ik vind het heel leuk dat het ieder jaar kerst is.

Want het is gezellig, lekker onder de kerstboom zitten met kerstliedjes er bij.

Het is ook vooral gezellig op school.

Kerstmarkt of kerstdiner.

Er zijn nog veel meer goeie redenen om kerst te vieren, maar die kan ik niet allemaal schrijven.

Eigen kerstnieuws van Renske Cazemier