Een Idol verliest niet graag

Pure stemmingmakerij was het, wat er zaterdag als belangrijkste nieuws op de voorpagina van de Telegraaf stond: ,,Publiek is treiterjury Idols beu.'' Het kwam erop neer dat steeds meer Nederlanders zich twee weken na de start al zouden afwenden van de tweede editie van de talentenjacht die begin dit jaar zo veel opzien baarde. En hoewel de kijkcijfers van zaterdagavond het bericht overtuigend tegenspraken – er waren maar liefst 2,5 miljoen kijkers – was het wel een teken aan de wand: als de populairste krant van Nederland vijandig durft uit te halen naar het populairste tv-programma van Nederland, begint er blijkbaar enig ongenoegen te ontstaan.

De ergernis zou zich richten op het feit dat de juryleden ditmaal de opdracht hebben iets meedogenlozer op de kandidaten te reageren dan de eerste keer. Idols ontleent zijn succes immers aan een doortrapte vondst. Een talentenjacht is op zichzelf niets nieuws. Het nieuwe schuilt in het idee om ook de audities – inclusief alle brekebenen – te laten zien. Elke serie begint zodoende met leedvermaak, om pas halverwege, als het publiek allengs begint mee te leven met wie de audities overleven, de knik naar de talentenjacht te maken.

Zo is het bedacht door de Engelse popmanager Simon Fuller, die eerder de Spice Girls en vele andere eendagsvliegen produceerde, en zijn tv-formule inmiddels aan meer dan twintig landen heeft verkocht. Fuller, die een fortuin van 150 miljoen dollar zou hebben verzameld, weet bovendien hoe zo'n vondst nog verder valt uit te melken. Wereldwijd wordt vanavond World Idol uitgezonden, waarin elf Idols-winnaars (uit Engeland, Amerika, Canada, Zuid-Afrika, Polen, Duitsland, Noorwegen, België, Jordanië, Australië en het brillende entertainertje Jamai namens Nederland) het tegen elkaar opnemen. De uitslag, gebaseerd op een publieksstemming in elk land, volgt op nieuwjaarsdag.

Nu al wordt op allerlei internationale internetsites druk gespeculeerd over de kansen van de Engelse en de Amerikaanse winnaar. De anderen, ook Jamai, lijken kansloos. Zodat de vraag is, of zo'n internationale finale geen schade toebrengt aan de nationale Idols-successen. De meeste kijkers zien hun idool nu eenmaal niet graag verliezen.

World Idol, RTL4, 21.30-23.30u.

    • Henk van Gelder