ECT koopt concurrent Hanno op

Europe Container Terminals (ECT), het grootste containeroverslagbedrijf in de Rotterdamse haven, neemt concurrent Hanno over. Momenteel voert ECT een boekenonderzoek uit bij Hanno, het derde containeroverslagbedrijf in Rotterdam. Daardoor blijven alleen de overslagbedrijven Maersk Sealand en Uniport, het andere stuwadoorsbedrijf van Hanno's directeur H. Vervat, over als grote concurrenten van ECT in Rotterdam. De ondernemingsraden moeten zich nog over de plannen buigen. De overname moet begin 2004 rond zijn.

De overname van Hanno door ECT, eigendom van handelshuis Hutchison Whampoa uit Hongkong, is volgens Hanno-directeur Vervat een gevolg van de steeds grotere schepen die worden gebouwd om de containerstromen te kunnen verwerken voor Rotterdam, de grootste containerhaven van Europa. Hanno is gevestigd in de Waalhaven, nabij de stad. Daar kunnen de schepen met een capaciteit van 8.000 TEU (1 TEU is één container van 20 voet), die Vervats belangrijkste Aziatische klanten momenteel laten bouwen, door hun diepgang niet komen. Vervat heeft jaren aangedrongen bij het Gemeentelijk Havenbedijf in Rotterdam op verhuizing van Hanno naar de Maasvlakte, waar de diepzeehavens zijn gevestigd. ,,We hebben deze optie tot het laatste moment opengehouden, maar krijgen van de gemeente steeds nul op het rekest'', zegt Vervat.

Dat heeft de grootste klanten van Vervat, de rederijen K-Line (Japan) Yang Ming (Taiwan) en Cosco (China), in de armen gedreven van ECT. ECT zit zowel op de Maasvlakte als het Waal- Eemhavengebied, waar ook de terminal van Hanno is gevestigd. Op deze kleine terminals werkt ECT de kleine containerschepen af. Volgens Vervat kan werk van de ene naar de andere terminal worden overgeheveld door ECT. Daardoor is de toekomst van de 140 medewerkers van Hanno verzekerd.

,,De vooruitzichten zijn goed'', bevestigt ook J. Gelderland, directeur van ECT. Een groot deel van de aandelen van ECT is in handen van moederbedrijf Hutchison Whampoa. Dat bedrijf is van de Hongkongse tycoon en miljardair Li Ka-shing, de rijkste zakenman uit Azië. ,,Hanno komt daardoor in handen van de `Dagobert Duck van Azië''', aldus Vervat. Hanno slaat 400.000 containers over.