Directie Biënnale ontslagen

De Italiaanse minister van Cultuur Giuliano Urbani heeft de voltallige directie van de Biënnale van Venetië ontslag aangezegd. Die directie is eveneens verantwoordelijk voor het jaarlijkse filmfestival.

Dat zegt de internationale federatie van filmjournalisten FIPRESCI. Het ontslag betekent volgens de federatie een ernstige bedreiging voor het voorbestaan van het filmfestival.

Onder leiding van directeur Franco Bernabé is het bestuur van de Biënnale ook verantwoordelijk voor de belangrijke tweejaarlijkse beeldende kunsttentoonstelling en kleinere evenementen rondom architectuur, theater, muziek en dans in Venetië. Over de gevolgen van het ontslag voor deze onderdelen van de Biënnale is nog niets bekend.

Bernabé stond op het punt het contract van Moritz de Hadeln, directeur van het filmfestival, voor 2004 te verlengen. Zijn positie is nu onzeker. De Hadeln leidde het festival de afgelopen twee jaar en was eerder twintig jaar directeur van het Filmfestival Berlijn. Hij was de eerste niet-Italiaanse directeur van het festival.

Het ontslag van het bestuur wordt in Italië gezien als een nieuwe poging van premier Berlusconi om op culturele sleutelposities gelijkgestemden aan te stellen. Eerder werden al `te links' geachte bestuurders van de Cinecittá-filmstudio's en tv-station RAI vervangen. De benoeming van De Hadeln werd beschouwd als een compromis. Als opvolger van de progressieve Alberto Barbera werd hem verweten te veel sterren naar het Lido te halen. Gaandeweg oogstte hij bewondering door zich diplomatiek langs het Italiaanse politieke rumoer te bewegen. De afgelopen editie van het filmfestival geldt als de beste sinds jaren. De bekroning van de Russische debuutfilm The Return met een Gouden Leeuw, in plaats van Good Morning, Night van de Italiaanse veteraan-regisseur Bellocchio schoot politiek Italië echter in het verkeerde keelgat.

Op z'n vroegst valt nu half januari de beslissing over De Hadelns positie bij het filmfestival. Dan zullen ook zijn plannen voor reorganisatie besproken worden. Enkele vroegere directeuren van het filmfestival hebben verklaard een alternatief festival te zullen organiseren tijdens de Biënnale, mocht directeur De Hadeln worden ontslagen en er geen opvolger van internationale statuur wordt gevonden. Zo'n parallel festival was er ook in 1972 en 1973 toen een wijziging van de reglementen onvrede opriep.