Citigroup doet Ajax in verkoop

Het Amerikaanse financiële concern Citigroup heeft zijn belang van 7,37 procent in de Amsterdamse voetbalclub Ajax verkocht. Dat bleek vanochtend uit een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het belang is momenteel 6,85 miljoen euro waard.

Dit belang stond tot vanochtend nog op naam van zakenbank Salomon Brothers in Londen. De AFM rectificeerde dit tegelijkertijd met de melding van de verkoop. Volgens een woordvoerder van de AFM stond de verkeerde rechtspersoon in de boeken vermeld.

Citigroup deed het belang op 11 december van de hand, twee dagen na het verlies van 1-2 tegen het Belgische Club Brugge. Ajax mag niet verder in het Champions League-toernooi. Daarmee mist de club inkomsten uit kaartverkoop, clubartikelen en uitzendrechten. Citigroup had het belang sinds januari 2002.

DE AFM meldde vanochtend ook dat grootbelegger A. Strating half december een belang van 5,3 procent in de Amsterdamse club heeft genomen. Strating raakte eind jaren negentig in opspraak door de Clickfonds-affaire, de beursfraudezaak waarin een deel van de financiële wereld in Amsterdam zich voor de rechter moest verantwoorden. Hij kreeg van de rechter een taakstraf opgelegd en een boete voor deelname aan een criminele organisatie die de belastingen ontdook. Hoger beroep in deze zaak loopt nog. Beleggers reageerden eerst negatief op het nieuws, het aandeel zakte met 5 procent tot 4,80 euro.