Akzo Nobel hoger op kalm Damrak

De handel op de Europese beurzen was zeer rustig vanmorgen. Veel beleggers meden de beurzen die de deuren vandaag eerder dan normaal sluiten. De beurs in Amsterdam gaat om twee uur al dicht.

Op het Damrak noteerde de AEX-index rond het middaguur een winst van 0,3 procent op 331,85 punten. De handelsvolumes waren echter klein en er was vrijwel geen bedrijfsnieuws om de koersen te sturen. Ook op de andere Europese beurzen was het rustig. De CAC in Parijs steeg 0,2 procent en in Londen wist de FTSE 0,3 te winnen. Morgen en overmorgen zijn de meeste beurzen in Europa dicht en Frankfurt hield vandaag de deuren al gesloten.

Chemie- en farmaconcern Akzo Nobel was een van de grootste stijgers op het Damrak. Het aandeel won 1,3 procent tot 29,57 euro omdat de samenwerking van dochter Organon met Pfizer dit jaar nog 100 miljoen dollar opbrengt. Getronics bungelde onderaan met een min van 2,8 procent.

Uit het buitenland kwam weinig richtinggevend nieuws. Wall Street sloot gisteren verdeeld. De Dow-Jonesindex eindigde onveranderd, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 1 procent won. Een vermeend geval van BSE in de Verenigde Staten had nauwelijks invloed op de Europese beurzen. De import van Amerikaans vlees in Europa is vrijwel nihil door het gebruik van hormonen in de VS.

De euro bleef stabiel op het hoge niveau van de afgelopen dagen. De munt noteerde 1,2410 dollar vergeleken met 1,2405 dollar gisteren.

De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen vrijwel onveranderd. De toonaangevende Nikkei-index zakte 0,01 procent naar 10.371 punten. De ontdekking van een vermoedelijk geval van BSE in de VS drukte de stemming in Japan wel, in tegenstelling tot Europa en zorgde ervoor dat de vleesverwerkende industrie op de beurs zwaar onder druk kwam te staan. Vijftig procent van het rundvlees voor de Japanse markt komt uit de VS. Japan sloot net als Zuid-Korea en Singapore vandaag de grens voor Amerikaans rundvlees. Ondernemingen als McDonald's Japan en Nippon Meat Packers leden daar onder. In Korea schoten de aandelen van visserij-ondernemingen omhoog na het nieuws. De Kospi-index van de beurs in Seoul verloor 1,2 procent. De stemming op de andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten was positiever. De Hang Seng-index in Hongkong won 0,3 procent,