AANBEVOLEN EVENEMENTEN TOT EN MET 8 JANUARI 2004.

BEELDENDE KUNST

Het Russisch Landchap

In Rusland waren drie schilders, Isaak Levithan, Ivan Sjisjkin en Archip Koeïndzji, in de 19de eeuw de onbetwiste meesters van het landschap. Hun doeken van het oneindige, stille en overweldigende Russische landschap met zijn toendra's, tajga's en niet te vergeten miljoenen berken, zijn nu te zien op de expositie Het Russische Landschap in het Groninger Museum. Naast hun schilderijen hangen er ook werken van voorlopers en navolgers.

Het Russische Landschap, Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. T/m 18 april. Di-zo 10-17 u. Inl 0900-8212132 of www.groninger-museum.nl

Barbara Visser

Barbara Visser (1966) houdt zich bezig met het wankele evenwicht tussen registreren en ensceneren. Zo zette zij het publiek op het verkeerde been met glossy foto's van aangespoelde bootvluchtelingen die bij nader inzien modellen bleken te zijn. Legendarisch is haar gastoptreden in de populaire Litouwse soap Gimines, waarin ze in 1995 de rol speelde van kunstenares Barbora Visser. Voor haar nieuwste werk, de ingenieuze video-installatie Beauty is the victory of the mind over matter, liet Visser zich inspireren door het waargebeurde levensverhaal van Thomas Neuman, een man die een gevangenisstraf uitzit omdat hij achtduizend stukken grond van de maan verkocht heeft.

Barbara Visser: New Work. Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. T/m 17 jan, di t/m vr 11-18u. Inl 020-3302066.

DANS

Introdans

Tweede Kerstdag heeft Introdans de première van het verhalende balletprogramma Beauties. Maryse Delente maakte de choreografie Doorn... Roosje?, naar het sprookje over de prinses die door een prins uit haar honderdjarige winterslaap wordt gekust. Het programma wordt aangevuld met Jorma Uotinens Ballet Pathétique: Zeven mannen en een vrouw schilderen de verrukkingen en teleurstellingen van het dansersleven. Ze kunnen niet loskomen van hun droomwereld en voelen de aftakeling naken. Tsjaikovski's Zesde Symfonie Pathétique begeleidt de hevige emoties.

26-27 dec Schouwburg Arnhem. Tournee t/m 11 maart. Inl 026-4437343 of www.introdans.nl

Tangomagia

Van 27 tot en met 31 december wordt in Amsterdam het internationale Tangofestival Tangomagia gehouden. Er zijn optredens van o.m. Carlos Gavito & Maria Plazaola en Milena Plebs & Ezequiel Farfaro. Tijdens dit festival is er verder een speciaal project voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. In vijf lessen leren ze van twee jongen Argentijnse dansers de Argentijnse Tango. (Inl tangoles Marije Lugendorff 06-26702812).

Tangomagia van 27 t/m 31 dec op verschillende locaties in Amsterdam. Inl www.tangomagia.com of 020-6932943.

LITERATUUR

Wintertuin

Tussen kerst en oudjaar heeft in Nijmegen het Wintertuinfestival `voor (on)pure literatuur' plaats. Vijf dagen lang wordt door middel van lezingen, (muziek)theater, poetryslams, debatten en voordrachten een beeld gegeven van de literatuur in het nieuwe-mediatijdperk. Er zijn optredens van onder meer Solex, Erik-Jan Harmens, H.M. van den Brink, Heleen van Royen, en op zaterdag 28 december herschrijven moderne dichters als Hagar Peeters en H.H. ter Balkt tien gedichten uit de poëziecanon.

Wintertuin. 26 t/m 30 dec.Nijmegen, op diverse locaties. Inl 024-3231904 en www.wintertuin.nl. Res 024-3816855.

FILM

White Christmas

Je ziet hem elk jaar met kerst op tv, soms op een paar netten tegelijk. Je zou denken dat niemand het ooit nog in zijn hoofd zou halen White Christmas (1954) in de bioscoop te vertonen. Tuschinski durft het toch, op kerstochtend, en het is echt de moeite. Regisseur Michael Curtiz en componist Irving Berlin maakten een musical die niet voor niets een evergreen werd. Bing Crosby en Danny Kaye ontmoeten elkaar in de oorlog en besluiten samen een zang-en-dansact te beginnen. Vol topliedjes en gefilmd in het onvergelijkelijke Technicolor.

White Christmas. Regie: Michael Curtiz. Met: Bing Crosby, Danny Kaye

In: Tuschinski Amsterdam, do 25 december 10u30u.

MUZIEK

Janine Jansen

Voor de Nederlandse violiste Janine Jansen was 2003 een belangrijk jaar. Ze kreeg de Nederlandse Muziekprijs, tekende een exclusief platencontract bij Decca én is voor de eerste maal artistiek directeur van een eigen kamermuziekfestival in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg. Van 27 t/m 29/12 treedt Jansen daar op in vijf kamermuziekconcerten. Daarvoor nodigde zij collegamusici uit als Candida Thompson, Julian Rachlin (viool), cellisten Mischa Maisky, Maarten Jansen en Christian Poltéra, pianist Itamar Golan e.v.a. Op het orgel van de Dom speelt vader Jan Jansen zaterdag om 15u3 uur Messiaens orgelcyclus La nativité du Seigneur.

Inl www.janinejansen.com of 030-2314544.

THEATER

Braambos De verbouwde Amsterdamse Stadsschouwburg heropent zondag met een nieuw toneelstuk van Het Toneel Speelt: Braambos van Willem Jan Otten. In het atelier van een jonge schilder (Frank Lammers), die werkt aan een grootse kruisiging, ontmoet een model (Ariane Schluter) de man (Hans Ligtvoet) die zich jaren geleden heeft vergrepen aan haar inmiddels overleden tweelingzus. De man vraagt om het onmogelijke. Vergeving. Verder met: Thekla Reuten, Jaap Spijkers en Kees Boot. Willem van de Sande Bakhuyzen regisseert.

28 dec t/m 4 jan Stadsschouwburg Amsterdam 020-624 2311. 6-8 jan Rotterdamse Schouwburg 010-4118110. Inl www.hettoneelspeelt.

Cyrano

Poëzie, zwaardvechten en liefdesdrama; Stefan de Walle staat met de kerst in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag als Cyrano de Bergerac. Om zijn heimelijke liefde een dienst te bewijzen, wordt de de dichter-soldaat Cyrano spookschrijver van zijn rivaal. Franz Marijnen regisseert voor het Nationale Toneel een groot ensemble van 23 acteurs, in een oogverblinderd decor. waarin naast fraaie schermscènes ook alle ruimte is voor de duizelingwekkende waterval aan alexandrijnen, fris vertaald door Laurens Spoor. Stefan de Walle is deze week genomineerd voor de Louis d'Or.

T/m 26 dec Koninklijke Schouwburg, Den Haag. 6-7 jan Zaantheater, Zaandan. Inl 0900-345678 of www.hetnationaletoneel.nl

POP

NL-pop

De zeldzame Nederlandse popmuzikanten die niet met winterslaap zijn, zoeken de warme van herberg of stal in de donkere dagen rond kerst. Drentse blues van Daniel Lohues & Louisiana Blues Club: 20 dec Schouwburg, Doetinchem, 23 dec Vredenburg, Utrecht; ex-Volumia! zanger Xander de Buisonjé op zijn Hemelsbreed Tour: 20 dec Musis Sacrum, Arnhem; Fré Spigt zingt nummers van haar cd Beest: 18 dec KAB, Arnhem, 19 dec Theater aan het Spui, Den Haag, 20 dec Oosterpoort, Groningen; Gotische rock van After Forever: 20 dec Struik, Lemelerveld; Unsigned Tour met Voicst, zZz, Eleven en Gem: 5 en 6 jan Paradiso, Amsterdam.

WANDELING

Zondag 4 januari begint om 10 uur een excursie vanaf de ingang Midden-Herenduin aan de Duin- en Kruidbergerweg in Santpoort-Noord. O.l.v. een gids van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland struinen deelnemers 1,5 uur door de duinen. Onderweg worden er verhalen verteld over diersporen, natuur en landschap en de bijbehorende cultuurhistorie

Deelname euro 1 kinderen en euro 2,50 volwassenen. Aanmelden tot een dag voor aanvang via 023-5411119 of aan de balie van Duincentrum De Zandwaaier.

3 jan is er om 10u een boswandeling.