Weer een rechter in Irak vermoord

In de Noord-Iraakse stad Mosul is gisteravond een rechter vermoord. Rechter Youssef Khoshi was een van de drie leidende onderzoeksrechters in de miljoenenstad. Hij werd vanuit een auto door drie mannen onder vuur genomen. Verscheidene rechters zijn de afgelopen maanden al slachtoffer geworden van het aanhoudende geweld in Irak.

Gisteren werden in Bagdad twee Amerikaanse militairen en hun Iraakse tolk gedood. Volgens het leger vonden zij de dood toen een bom langs de weg ontplofte bij het passeren van hun konvooi. In totaal zijn 202 Amerikaanse militairen door vijandelijk geweld om het leven gekomen sinds president Bush op 1 mei de gevechtsfase van de oorlog beëindigd verklaarde.

Hoewel volgens Amerikaanse woordvoerders het aantal aanvallen op Amerikaanse militairen de laatste tijd afneemt, is het aantal onderlinge afrekeningen stijgende. Alleen al in de zuidelijke stad Najaf zijn sinds juni volgens Iraakse politiebronnen ongeveer 40 (vermeende) ex-leden van Saddam Husseins Ba'athpartij vermoord. Volgens deze zegslieden gaat het om goed-georganiseerde aanslagen die worden uitgevoerd door twee mannen op motorfietsen of in taxi's. De politie in Najaf verdenkt de Badr-brigade, de militie van de shi'itische Opperste raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), waarvan de leider, Abdel-Aziz al-Hakim, maandvoorzitter van de door Amerika benoemde regeringsraad is. Abdel-Aziz' broer ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim vond eind augustus de dood bij een zware aanslag op het heiligdom van Ali in Najaf. De SCIRI heeft ontkend schuldig te zijn aan de aanslagen.