Vonnis krijgt nog politiek staartje

,,Een leider van de grootste politieke partij is niet per definitie een groot leider'', oordeelde de rechter gisteren over FOL-leider Anthony Godett. De belangrijkste vragen over het proces op een rij.

,,Corrupt'' en ,,niet vies van het aannemen van smeergeld'', noemde de rechter Anthony Godett gisteren in zijn vonnis.

Welke beschuldigingen tegen Godett achtte de rechter gisteren bewezen?

Godett, leider van de politieke partij Frente Obrero Liberashon (FOL), was betrokken bij oplichting van het overheidsbedrijf NV Post, waarbij smeergeld werd doorgesluisd naar de stichting Papa Godett. Godett was zelf voorzitter van die stichting, die ooit is opgericht voor hulpverlening aan armen. Van het smeergeld werd vervolgens grond gekocht voor een nieuw partijbureau voor de FOL.

Waarom zijn er zo weinig politieke reacties op de uitspraak?

Politici reageren over het algemeen terughoudend op rechterlijke uitspraken, wanneer er nog hoger beroep of cassatie mogelijk is. Ze willen zich niet mengen in de rechtsgang. Bovendien is nog niet duidelijk wat de politieke implicaties van de uitspraak zijn. Toch zijn er wel wat reacties.

Volgens het Tweede-Kamerlid A. Wolfsen (PvdA) zou het naar Nederlandse verhoudingen gebruik zijn als een politicus met een dergelijke veroordeling op zijn naam ,,een tijdje de luwte opzoekt.'' Wolfsen wil in zijn fractie overleggen hoe Tweede-Kamerleden de komende tijd met Godett, die in de Antilliaanse Staten fractievoorzittter is van de FOL en adviseur van premier Mirna Louisa-Godett, moeten omgaan.

CDA-woordvoerster M. Sterk vindt dat ook een vraag die in haar fractie aan de orde moet komen. ,,Je kunt deze uitspraak niet negeren, hij is nu geen verdachte meer, maar echt schuldig. VVD-woordvoerder Rijpstra is vooral benieuwd hoe de coalitiepartijen in het kabinet-Godett zullen reageren. ,,Je mag verwachten dat ze op zijn minst van de FOL zullen eisen schoon schip te maken en het verduisterde geld terug te storten.''

De rechter refereerde in zijn vonnis overigens aan publieke uitlatingen van de behandelend rechter-commissaris en het Tweede-Kamerlid Mat Herben (LPF). De laatste had, voorafgaand aan de behandeling van de zaak in november, verklaard ,,zeker te weten dat Godett schuldig is en veroordeeld zou worden''. De rechter: ,,Het gaat niet aan uitlatingen te doen aangaande de schuldvraag voordat de zittingsrechter zich daarover heeft uitgesproken.''

Krijgt de rechtszaak nog een vervolg?

Godett, die overigens nog op vrije voeten is, heeft aangekondigd hoger beroep aan te tekenen. Als het gerechtshof in Willemstad hem opnieuw schuldig verklaart, kan Godett nog in cassatie gaan. Dan verhuist de strafzaak naar Nederland, omdat cassatie alleen kan worden ingesteld bij de Hoge Raad in Den Haag.

Wat betekent de veroordeling voor Godetts politieke carrière?

Volgens Godett zelf niet veel. Gisteren zei hij dat ,,ze'' pech hebben, want dat hij tot ,,2012'' aan de macht zal blijven. Met ,,ze'' doelde hij op de Nederlandse regering, en op oppositiepartij PAR (Partido Antia Restrukturá), want tijdens de regering van de PAR is het corruptieonderzoek begonnen.

Voor de partijen die samen met de FOL in de regering zitten, rijst nu de vraag of ze verder willen in een kabinet waarvan het kopstuk van de grootste partij een dergelijke veroordeling op zijn naam heeft staan. Tegelijkertijd zijn deze andere partijen ook niet vrij van blaam. Gisteren stonden twee voormalige gedeputeerden van coalitiepartij PNP (Partido Nashonal di Pueblo), R. Chong en H. Abraham, eveneens in de beklaagdenbank.

Heeft deze uitspraak gevolgen voor de zittende premier, Mirna Louisa-Godett?

Mirna Louisa-Godett heeft haar broer tot nu toe gesteund en was overtuigd van zijn onschuld. Als zij daar na het nu gewezen vonnis in blijft volharden, is het de vraag of andere politieke partijen in haar kabinet dat zullen accepteren.